Nyheter och pressmeddelande

Bild på sju personer framför en Roll-up för VÄGEN

VÄGEN ska hjälpa deltagare närmare arbetslivet

Blekinge folkhögskola är med i VÄGEN, ett projekt för att stärka folkhögskolans deltagare som står långt ifrån arbetsmarknaden. Genom att identifiera, dokumentera och sprida arbetssätt och metoder mellan varandra vill folkhögskolorna i VÄGEN hjälpa deltagare att komma närmare ett hållbart arbetsliv eller vidare studier.

De sju projektledarna för samarbetsnoden Sydsverige (Blekinge, Eslöv och Malmö folkhögskola) inom VÄGEN träffades i april på Blekinge folkhögskola och berättade vad VÄGEN är och vad de gör.

På Blekinge folkhögskola har man börjat dokumentera aktiviteter för projektet, bland annat Hållbar människa. Det är en schemabrytande aktivitet som sker varje månad och där både deltagare och personal deltar. Under dokumentationen i VÄGEN har man märkt att Hållbar människa stärker gemenskapen på skolan och skapar ett större sammanhang utanför den egna studiegruppen för deltagarna.

På Blekinge Folkhögskola är det nu 26 deltagare som är med i VÄGEN, målet är att det ska vara 55 deltagare under projektets gång. Deltagarnas roll i projektet är att utvärdera metoderna.

  • Egenmakten hos deltagarna har blivit stärkt säger Carina Stjernqvist från Blekinge Folkhögskola.

Alla projektledarna upplever att det har varit enkelt att få deltagare på sina skolor att vara med i projektet.

  • Det blir även ett sätt att visa deltagarna att de är med i något större, att sätta in folkhögskolan i en samhälls- och historisk kontext, Lisa Andersson från Malmö Folkhögskola.

Projektledarna är överens om att det är bra att projektet ska pågå i tre år. Det ger tid att implementera och testa metoderna ordentligt och även tid för andra lärare, som inte har tid tilldelad, chansen att engagera sig och delta. Det ger också en chans att få en inblick i varandras arbete och ger en tydlig struktur för hur man ska utvärdera och dokumentera för att göra det enkelt för andra skolor att implementera metoderna.

Vad är och vad gör VÄGEN?

Projektet VÄGEN, som ägs av Folkbildningsrådet och delvis finansieras av Europeiska socialfonden, pågår från 2023 till 2026 och involverar totalt 15 folkhögskolor.

I projektet så identifieras, dokumenteras och utvecklas arbetssätt och metoder som ska stärka deltagarna och deras möjlighet till en framtida anställning eller vidare studier. I VÄGEN använder man sig av ett kvalitetshjul med fyra steg för att utveckla metoderna, var är vi, vart ska vi, hur gör vi och hur blev det. Alla metoder dokumenteras enligt samma metod och kan sedan testas av andra folkhögskolor i projektet för att på så sätt utvärderas och förbättras. Metoderna samlas i en gemensam idébank för att vara lättillgängliga för alla deltagande folkhögskolor. Målet är att metoderna ska finnas kvar efter projektets avslut och att skolorna enkelt ska kunna tillgå beprövade metoder med tydlig dokumentation för genomförandet.

Projektledarna aktivt letar efter metoder och aktiviteter att dokumentera och utvärdera på sina skolor. Under arbetsmöten stöttar de sina kollegor att dokumentera befintliga metoder som redan används i undervisningen eller på internatet. Trots att projektet är i sitt första år har projektledarna redan märkt av flera positiva effekter av VÄGEN, inklusive förbättrad kontakt med deltagarna och ökad samverkan och erfarenhetsutbyte mellan skolorna.

Läs mer om projektet här: ESF-projektet VÄGEN – folkhögskolevägen till arbete och vidare studier - Folkbildningsrådet (folkbildningsradet.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittade du informationen du sökte?