Snabbspår för hälso- och sjukvårdsutbildade

Vi erbjuder asylsökande och nyanlända med yrkeslegitimation från sitt hemland ett snabbspår in i hälso- och sjukvården genom att kombinera studier i svenska med språkpraktik i landstinget.

Under 2016 startades utbildnings- och praktikprogram för asylsökande och nyanlända, så kallat snabbspår. Genom en kombination av utbildning i svenska och sjukvårdssvenska samt språkpraktik på landstinget skapas förutsättningar att så snabbt som möjligt validera sina kunskaper få en svensk yrkeslegitimation för att kunna börja arbeta inom hälso- och sjukvården i Blekinge.

Snabbspåret vänder sig till asylsökande och nyanlända med yrkeslegitimation från sitt hemland, till exempel läkare och sjuksköterskor.

Snabbspåret innebär ett utbildningspaket som innehåller studier i sjukvårdssvenska tre dagar i veckan på Blekinge folkhögskola och språkpraktik två dagar i veckan hos någon av landstingets verksamheter. Praktikanten går med en handledare, tränar sin sjukvårdssvenska och bekantar sig med svensk hälso- och sjukvård och landstingets organisationskultur och värdegrund.

Senast uppdaterad 2017-06-21 09:36:35 av Jenny Gustavsson

Kontakt

Farhad Haddad Nik Projektledare Blekinge kompetenscentrum 0455-73 62 43 eller 0734-47 18 81