Marcus kombinerar två specialiteter

Marcus Svennerud vill ständigt lära sig mer — och har därför blivit läkare med dubbel specialisering. Landstinget Blekinge uppmuntrar hans nyfikna driv, bland annat genom att ordna ett schema som gör det möjligt för honom att arbeta med psykiatri på förmiddagarna och neurologi på eftermiddagarna.

Sedan 2004 jobbar Marcus Svennerud, 41 år, som neurolog och psykiater i Landstinget Blekinge.

— Det passar mig utmärkt, eftersom jag behöver mycket omväxling. Jag kan faktiskt säga att jag under dessa år aldrig har gått till jobbet med tunga steg en måndag. Det är alltid roligt. Jag känner också ett stort stöd från arbetsgivaren, inte minst från de välvilliga schemaläggarna.

Lagom är bäst 

Marcus Svennerud växte upp i norra Halland och var tidigt inne på att skaffa ett yrke som medger kontinuerlig fortbildning. Han studerade till läkare i Lund och gjorde sin AT-tjänst i Dalarna.

— Vi i vår familj älskar natur och hav, så läget är oerhört viktigt för oss. Vi valde mellan Karlskrona och Visby, men det blev Karlskrona och Blekinge för att det är lagom stort. Familjen består av hustrun Marie, som är läkare och ansvarig på intensivvårdsavdelningen på Blekingesjukhuset, flickorna Alma, 8 år, och Märta, 5, och lille gossen Hjalmar, 4 månader.  

Bygga, segla, paddla

Nu står pappaledighet och husbygge på programmet för Marcus Svennerud. Familjen bor precis vid vattnet på populära Ringö, varifrån cykeln fungerar som färdmedel till de flesta jobb och aktiviteter. De tillbringar mycket tid i skog och mark, men allra helst till sjöss. I somras var de ute och seglade i en hel månad, varav en del i Blekinge skärgård, där det finns såväl stora bebodda öar som små outforskade kobbar och skär. Marcus Svennerud ser sig också gärna omkring som kajakpaddlare.

— Det är underbart att bara ge sig ut en stund i skärgården. Här finns verkligen allt vi behöver.  

Smidig verksamhet

Hans favorituttryck "lagom stort" återkommer även i hans beskrivning av arbetsplatsen. I Landstinget Blekinge är det nära till specialister inom olika discipliner. När man träffar sina kollegor regelbundet, lär man känna dem på riktigt av bara farten. Dessutom är det nära till de olika verksamhetscheferna.

— Det är lättare att få igenom snabba beslut i en mindre organisation, säger Marcus Svennerud nöjt. Den fina relation som vi har, kollegor emellan, utgör den stora skillnaden.  

Psykiatrin och habiliteringen är en specialistverksamhet som erbjuder kvalificerad psykiatrisk vård i form av diagnostik och behandling. Arbetet sker utifrån ett helhetsperspektiv i samverkan med patienter, anhöriga och vårdgrannar. Vuxenpsykiatrin bedriver mottagningsverksamhet och dagsjukvård i hela länet och heldygnsvård med 28 vårdplatser i Karlskrona och 18 i Karlshamn. Länsgemensam psykiatri har avdelningar för akutpsykiatri (6 vårdplatser), intensivvård (4 vårdplatser), beroendevård (8 vårdplatser), mottagning för ätstörning, sexologi och äldrepsykiatri samt minnesmottagning.

Senast uppdaterad 2017-10-03 16:13:18 av Jenny Gustavsson