Mikael välkomnar nya patienter

Mikael Åkesson njuter av livet och av att träffa nya människor. Som undersköterska på ögonmottagningen på Blekingesjukhuset möter han 15-20 nya patienter — om dagen!

— Visst funderar jag på att läsa vidare till sjuksköterska ibland, men jag har ju det så bra och det här jobbet är så fruktansvärt roligt.

Mikael Åkesson bor i Ronneby och tar varje morgon tåget till jobbet på ögonmottagningen i Karlskrona. Att pendla är hur lätt som helst, då Bergåsa station praktiskt nog ligger precis intill sjukhuset. Han valde omvårdnadsprogrammet på gymnasiet för att få en yrkesutbildning som kunde ge honom jobb direkt. Och just så blev det.

Redan mångsidig

Han fick först anställning hos Landstinget Blekinge på strokeavdelningen, sedan inom hemsjukvården och nu på ögonmottagningen. När omorganisationer har gjort att Mikael har fått lämna sin post, har arbetsgivaren genast kunnat erbjuda nytt fast jobb på annan avdelning. Den höga trivselfaktorn och tryggheten i ett fast jobb har bidragit till att han inte pluggat vidare.

— Jag gillade hemsjukvården. Det var trevligt att åka hem till de gamla, prata med dem och ta blodprov och lägga om bensår. Men jag trivs lika bra på ögonmottagningen.

"Vi gör skillnad"

Mikael Åkesson kontrollerar synen på patienterna när de anländer på löpande band till mottagningen. Han undersöker synskärpa och ögontryck och trivs med det höga tempot.

— Det är kul att få träffa så många människor. Alla möjliga söker sig hit, ibland för att de fått en skada och ibland för att de har en sjukdom. Oftast kan vi hjälpa dem, exempelvis genom ögondroppar som sänker trycket. Vi gör verkligen skillnad.

Resultaten som Mikael Åkesson får fram blir till ett underlag för ögonläkarens vidare arbete. Han upplever det som en ynnest att som ung, vetgirig undersköterska få arbeta på ögonmottagningen tillsammans med ett stort antal kunniga läkare och sjuksköterskor.

— Ögat är ett komplicerat organ. Det finns alltid mer att lära sig.

Ett arbete för livet

När han inte agerar ögonkontrollant och trivselhöjande undersköterska, tränar och tävlar Mikael Åkesson ofta och gärna i badminton. Han delar lägenhet med sin kära katt, lever ett glatt liv i moderna kurorten Ronneby — och är fast besluten om att fortsätta inom vården.

— Det känns givande att hjälpa, ja, det är riktigt rogivande faktiskt.

Senast uppdaterad 2015-07-08 10:24:33 av Jenny Gustavsson

Relaterade yrken

Som undersköterska kan du jobba på de flesta av våra vårdavdelningar och även på vårdcentralerna.