Vården blir mer lättillgänglig i västra Blekinge

2017-11-01

Nu sker flera förbättringar kring vårdcentralerna i västra Blekinge. Det är ett steg i att göra vården mer tillgänglig för invånarna när den behövs och där den behövs.

En del i förbättringarna är att läkarbilen som gjort sådan succé i Ronneby kommun och Karlskrona kommun börjar rulla även i väst. Erfarenheter från Ronneby och Karlskrona visar att konceptet med läkarbilen har skapat bättre samverkan mellan vårdcentralerna, kommunen och Blekingesjukhuset.

Läkarbilen gör hembesök hos sjuka äldre

Från november utökas alltså läkarbilens område så att alla länets kommuner ska få möjlighet att få hembesök av läkarbilen, och till att börja med gäller det de offentligt drivna vårdcentralerna. Tanken är att skapa en större trygghet i hemmet för både patienter och anhöriga, och samtidigt använda sjukvårdresurserna på bästa sätt.

Jourcentralen öppnar upp för bedömning

Den 1 november behöver patienter inte längre boka tid via 1177 för att komma till jourcentralen i Karlshamn. Men det är ändå bra att ringa 1177 innan man kommer till jourcentralen, så att telefonsjuksköterskorna kan vägleda till rätt vårdnivå.

Samtidigt ändrar jourcentralen i Karlshamn öppettiderna. På vardagar är jourcentralen i Karlshamn öppen klockan 17.00 till 21.00, och på lördagar och söndagar från klockan 8.00 till 21.00.

Kvällsöppet i Olofström och Sölvesborg

Vid månadskiftet börjar också Olofströms vårdcentral och Sölvesborgs vårdcentral med kvällsöppet. I Olofström har vårdcentralen öppet till klockan 19 på måndagar, och i Sölvesborg har de öppet till klockan 19 på tisdagar. På så sätt hoppas landstinget att invånarna ska känna att de lättare hittar sin väg in i vården.


Fakta: Vad händer på jourcentralen?

När du kommer till jourcentralen träffar du en sjuksköterska som bedömer ditt behov av vård.
Bedömningen kan leda till:

  • råd om egenvård
  • läkarbesök
  • hänvisning till en annan vårdnivå, till exempel vårdcentralen, akutmottagningen eller sjukgymnast.

Jourcentralen kan hjälpa dig med akuta infektioner, sjukdomar eller skador som inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar.

På jourcentralen kan du däremot inte få hjälp med receptförnyelse, utredningar, sjukintyg eller sjukdomar och skador som inte är akuta.

Innan du kommer till jourcentralen är det bra om du ringer 1177 så att de kan vägleda dig till rätt vårdnivå.

 

Senast uppdaterad 2017-11-01 13:06:21 av Ulrica Kalmerlind

Kontakt för journalister

Ros-Marie Nilsson Ros-Marie Nilsson Förvaltningschef Primärvården 0455-73 54 18 och 0734-47 12 93
Teo Zickbauer (S) Ordförande Nämnden för primärvård och folktandvård 0708-18 16 50