Patientfakturor gick till fel mottagare

2017-07-25

Hundratals patientfakturor kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos det företag som sköter utskicken åt Landstinget Blekinge.

- Det är fullkomligt oacceptabelt och vi ser mycket allvarligt på den här händelsen, säger Joakim Kristensson som är tillförordnad chef för Landstingsservice.

Det gäller ett utskick av cirka tusen patientfakturor som gjordes i tisdags i förra veckan som gått fel. På grund av en felaktigt inställd maskin hos företaget Idata AB, som sköter utskicken, hamnade två fakturor i många kuvert i stället för en. Det innebär att många patienter som fått sin egen faktura också har fått någon annans. Personen som skulle ha fått den andra fakturan har istället blivit utan. Företaget upptäckte felet redan i förra veckan och har åtgärdat det så att senare utskick blivit korrekta.

I patientfakturorna finns personnummer och en tydlig koppling till vilken verksamhet inom landstinget man fått vård inom.

- Det är inte förenligt med hur man ska hantera känsliga patientuppgifter att sådan information skickas till fel mottagare. Vi ser mycket allvarligt på detta och kommer att gå till botten med vad som hänt och göra vad vi kan för att detta inte ska drabba våra patienter igen, säger Joakim Kristensson.

Om du har fått en faktura som inte är till dig

Om du har fått en patientfaktura som inte är till dig, ber vi dig ringa 0455-73 10 97. Telefonnumret är öppet måndag till fredag 9.00 till 12.00, och går till "ledningsstöd redovisning" inom Landstinget Blekinge. Välj knappval 1: "patientfakturor". Du kommer att uppmanas att riva sönder och slänga fakturan efter samtalet. Landstinget kommer samtidigt att skicka en kopia av fakturan till den person som skulle ha fått den.

Senast uppdaterad 2017-07-25 16:24:30 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Joakim Kristensson Joakim Kristensson Affärsområdeschef Affärsutveckling 0455-73 63 00, 0734-47 17 63
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90