Nya arbetssätt ger bättre förutsättningar för att klara sommaren

2017-06-15

Semesterperioden är vanligtvis en svår tid på året för sjukvården då många medarbetare är lediga, samtidigt som invånarnas behov av vård är densamma.
- Tack vare nya arbetsätt och nära samarbete med kommunerna kommer vi att klara av att ge den sjukvård som behövs, säger sjukhuschef Lars Almroth.

I våras gjorde Blekingesjukhuset bedömningen att sommaren 2017 skulle bli lättare att hantera än tidigare år. Rekryteringen av nya sjuksköterskor gick bättre än i fjor och beställningarna till bemanningsföretagen gjordes i god tid. Nu några månader senare ser läget annorlunda ut.

- Tyvärr så har våra bemanningsföretag inte klarat av att förse oss med sjuksköterskor i samma omfattning som förra sommaren, vilket lett till att vi kommer behöva stänga fler vårdplatser än planerat under sommaren, säger Lars Almroth.

Förberedelse och samarbete säkrar vården i sommar

Blekingesjukhuset har normalt 343 vårdplatser, men under sommaren behövs färre platser eftersom viss planerad vård endast sker under övriga delar av året. Sjukhuset kommer i sommar att ha som minst 259 vårdplatser i två veckor, vilket är tio färre än förra sommaren. Trots detta står sjukhuset väl förberett inför sommaren, med färdiga handlingsplaner för olika situationer som kan uppstå. Där ingår också möjligheten att tillfället öppna upp extra vårdplatser.

De vårdplatser som skapats utanför sjukhuset under det senaste året kommer att vara kvar i sommar.

- Vår satsning på en mer mobil och nära sjukvård har gett goda resultat. Genom att vi utvecklade specialiserad rehabilitering i hemmet och mobila team har många i västra Blekinge fått möjligheten att få sjukhusvård hemma. Under sommaren kommer vi att starta upp med mobila team även i Karlskrona, säger Lars Almroth.

Oavsett antalet vårdplatser kommer Blekingesjukhuset klara av att erbjuda en god vård även i sommar. En viktig faktor för detta är att många medarbetare har tackat ja till det så kallade sommarpaketet, som innebär att de mot ersättning skjuter upp sin semester till en senare tid på året.

- Vi hade en liknande situation förra året då många av våra medarbetare ställde upp. Jag är både glad och stolt över att vi har engagerade medarbetare, och som ställer upp för att klara verksamheten. Samtidigt är det viktigt att alla får den återhämtning de behöver, säger Lars Almroth.

Bra samarbete med kommuner och vårdcentraler

En viktig del i att säkra vården inför sommaren är samarbetet med länets kommuner och vårdcentraler. Därför har landsting och kommuner tillsammans tagit fram rutiner för hur samarbetet ska ske i sommar. Bland annat kommer representanter från Blekingesjukhuset och länets kommuner att träffas en gång i veckan för att informera varandra om läget i Blekinge, och gemensamt lösa eventuella problem som uppstår.

- Jag känner att samarbetsandan varit hög och att det finns en tilltro till att vi tillsammans kommer lösa situationen, säger Lars Almroth.

Senast uppdaterad 2017-06-15 08:34:59 av Oscar Larsson

Kontakt för journalister

Lars Almroth Lars Almroth Hälso- och sjukvårdsdirektör Blekingesjukhuset 0455-73 45 00 och 0734-47 11 01
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90