Mammografiundersökningarna åter i landstingets regi

2017-11-13

Landstingsstyrelsen beslöt idag att landstinget ska driva mammografiverksamheten i egen regi efter årsskiftet, och erbjuda personalen i Unilabs som idag sköter den anställning på Blekingesjukhuset.

- Jag är glad att vi har kunnat få den här lösningen som innebär att mammografin fortsätter som vanligt i januari. Kvinnorna i Blekinge kommer inte att märka av någon förändring, säger förvaltningschefen för Blekingesjukhuset Lars Almroth.

Mammografin har varit utlagd på företaget Unilabs. Men när en förnyad upphandling skulle göras under hösten fick landstinget bara en offert vilket satte konkurrensen ur spel. Det anbudet var dessutom betydligt högre än vad landstinget hittills betalat för verksamheten.

- Jag vill poängtera att mammografiverksamheten har fungerat bra, och personalen där har gjort ett bra jobb. Men eftersom det anbud vi fått låg så pass högt kan vi spara omkring 3 miljoner kronor genom att ta tillbaka den i egen regi, förklarar Lars Almroth.

Mammografiundersökningarna har gjorts i landstingets lokaler och med utrustning som landstinget äger, liksom de arbetsprocesser som är knutna till undersökningarna. Det är bara personal som behövs för att kunna fortsätta verksamheten som vanligt, men i egen regi. De 11 anställda som idag arbetar för Unilabs erbjuds att följa med över till Blekingesjukhuset för att fortsätta sitt arbete för landstinget istället.

- Vi har fått signaler om att de anställda på Unilabs är positivt inställda till detta vilket jag är glad över, säger Lars Almroth.

Mammografin kommer att bli en del av röntgenkliniken, och verksamheterna både i Karlskrona och Karlshamn stannar kvar i nuvarande lokaler.

Senast uppdaterad 2017-11-13 16:16:08 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Lars Almroth Lars Almroth Hälso- och sjukvårdsdirektör Blekingesjukhuset 0455-73 45 00 och 0734-47 11 01