Hög kvalitet på medicinsk teknisk avdelning

2017-05-30

Nyligen blev det klart att medicinsk teknisk avdelning på Blekingesjukhuset blivit certifierad enligt den internationella kvalitetsstandarden ISO 13485. På så sätt sällar sig avdelningen till en av få verksamheter i Sverige som lever upp till de rigorösa kraven på kvalitet och säkerhet.
- Jag är väldigt glad över resultatet, men framförallt är jag stolt över mina medarbetare som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Vi har arbetat med detta i några år nu och det är kul att se att deras arbete lönar sig, säger Roger Johansson, medicinteknisk chef.

ISO 13485 är en internationell standard för ledningssystem och verksamheter som arbetar med medicinskteknisk utrustning. Den ställer bland annat krav på ständiga förbättringar, processinriktning och medarbetarnas engagemang.

Vid omstarten för två år sedan bestämde sig avdelningen för att de skulle hålla hårt i arbetet, inget skulle hindra dem från att nå målet – en certifiering, berättar Jeanette Lindblom, kvalitetssamordnare på medicinsk teknisk avdelning, och fortsätter:

- Vi har vår grund i fem huvudprocesser och fyra stödprocesser, som fungerar väldigt bra, men ett kvalitetssystem måste förstås fortsätta att utvecklas. Det finns alltid områden vi kan bli ännu bättre på.

En viktig framgångsfaktor har varit den så kallade kvalitetsgruppen, som Jeanette Lindblom och sex personer till ingår i. De har hållit ihop arbetet och ansvarat för olika områden.

- Jag tror det faktum att vi idag har så många medarbetare som ser en verklig nytta av att arbeta kvalitetsinriktat har varit avgörande. Vi har alla också olika perspektiv och kompetenser som bidragit till att vi kommit dit vi är idag, säger Jeanette Lindblom.

Bild: Från vänster står Linn Eneqvist, Marcus Jephthah, Jeanette Lindblom, Andreas Berg. Sittande från vänster Roger Johansson, Göran Mårdhed.

Senast uppdaterad 2017-05-30 11:54:54 av Oscar Larsson