Huvudbyggnaden får en ny våning

Här ska det byggas!

2017-04-05

En ny fem våningar hög byggnad ska börja byggas i Karlskrona. Karlshamn får en ny ambulansstation. Och byggnaden som omfattar huvudentrén i Karlskrona får ett extra våningsplan. Utvecklingen av sjukhusområdena växlar upp i omfattning under året.

– Nu bryter vi den negativa spiralen att bara bygga om, nu bygger vi i stället nytt, säger Peter Holmqvist, avdelningschef för byggprojektavdelningen.

En av de verksamheter som kommer att behöva nya, ändamålsenliga lokaler är ortopedtekniska avdelningen. I augusti 2018 kommer därför ett helt nytt våningsplan att stå färdigt på byggnad 42, det vill säga den byggnad som omfattar Blekingesjukhusets huvudentré i Karlskrona. För att hinna klart till dess påbörjades redan tidigare i år arbetet med att flytta busshållplatsen längre bort från entrén, ut till Lasarettsvägen.

Miljövänligt bygge 

Under inledningen av året har även den så kallade borggården mellan byggnad 25 och 26 på sjukhusområdet varit avstängd. Och det är för att förbereda vatten- och elanslutning till det som ska bli en ny, fem vångar hög byggnad med placering mellan byggnad 28 och 26. Där kommer bland annat verksamheterna mikrobiologi, cytologi och patologi att flytta in. Förutsatt att politiska beslut fattas startar i höst även byggande av en ny ambulansstation i Karlshamn, ett bygge som också innebär att landstinget höjer ambitionen när det gäller att bygga miljövänligt.

– Ambulansstationen är landstingets första byggprojekt med en uttalad ambition att nå nivå silver enligt konceptet Miljöbyggnad. Det handlar om allt från energianvändning till ljudmiljön inne i byggnaden, förklarar Peter Holmqvist.

Byggplanerna är en del av landstingets utvecklingsstrategi Framtidens hälso- och sjukvård.

Senast uppdaterad 2017-04-05 16:28:59 av Jenny Gustavsson