Sårcentrum och Rikssår belönas med Guldskalpellen

2017-05-11

Sårcentrum i Blekinge och det nationella kvalitetsregistret Rikssår har fått tidskriften Dagens Medicins pris Guldskalpellen. Priset delas ut årligen till årets förnyare i sjukvården.

- Det är ett mycket prestigefyllt pris, i det närmaste ouppnåeligt. Det är helt fantastiskt att ha fått ett så stort erkännande, säger distriktsläkaren och medicinskt ansvarig för Sårcentrum Rut Öien, som på torsdagen tog emot priset under ett seminarium i Stockholm.

Sårcentrum och Rikssår tog hem priset bland 48 nominerade verksamheter. Juryns motivering lyder:

"Sårcentrum Blekinge och Rikssår har visat att ett smart lärsystem, med kvalitetsregister i botten, kan minska lidande, onödiga kostnader och antibiotikaanvändning i en utsatt patientgrupp som få vill ta ansvar för. Genom att göra rätt från början, underlätta teamarbete och ständigt vidareutvecklas har deras satsning nått hela vägen fram i kampen mot de svårläkta såren."

Sårcentrum och Rikssår
Kombinationen Sårcentrum och Rikssår har utvecklats i Landstinget Blekinge. Sårcentrum har två mottagningar i Blekinge, en i Lyckeby och en i Karlshamn. Verksamheten stöttar vårdcentraler och kommunala verksamheter med att ställa diagnos och lägga upp behandlingsplaner för patienter med svårläkta sår. De bedriver också utbildning av vårdpersonal och forskning.

Rikssår är ett kvalitetsregister som utvecklats av Sårcentrum och används nationellt. Genom att registrera patienters sår, behandling och läkning fungerar registret som en databas för kvalitetsförbättring och forskning. Det handlar framförallt om äldre med svårläkta ben-, fot- och trycksår.

- Arbetet bygger på en kombination av forskning, kvalitetsregister och klinisk verksamhet och det har gett resultat för patienterna. Vi har blivit en modell för andra inom sårvärlden, säger Rut Öien.

Guldskalpellen
Priset instiftades 2006 av branschtidningen Dagens Medicin. Vinnarna av Guldskalpellen får ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor. Syftet är att uppmärksamma och belöna en eller flera personer som har visat prov på nytänkande och engagemang i svensk hälso- och sjukvård. De nominerade bidragen har bedömts av en jury med företrädare för olika delar av svensk sjukvård.

Bild:
Rut Öien, Anna Davnert och Mats Berggren tar emot priset i Stockholm. Foto: Pax Engström

 

Senast uppdaterad 2017-05-12 09:26:58 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Rut Öien Rut Öien Distriktsläkare Sårcentrum 0734 - 47 13 44
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90