Drop in-tider för cellprov

2017-05-04

Den 9–11 maj har kvinnohälsovården öppet för drop in-cellprov på mottagningarna i Blekinge, för dig som av olika skäl inte tog ditt cellprov senast du blev kallad.

Varje år brukar Landstinget Blekinge under en vecka lägga lite extra fokus på att få kvinnor att ta ett gynekologiskt cellprov. De senaste åren har cellprovsbussen åkt runt i länet och tagit emot kvinnor på drop in. Nu har den bussen dock gjort sitt och används till andra saker. I år satsar vi fortfarande på att öppna upp för drop in, men den här gången på mottagningarna.

Många kvinnor struntar i att ta cellprov för att de inte tycker sig ha tid. Andra kvinnor undviker det helt enkelt eftersom de tycker att situationen är obehaglig. Eller för att de är rädda för vad svaret kan visa.

– Vilket skäl du än har till att strunta i att ta ett gynekologiskt cellprov är det någonting du kan prata med vårdpersonalen om. Kanske behöver du extra lång tid bokad för att inte känna dig stressad eller kanske behöver du prata med en barnmorska innan för att höra hur provet går till? Oavsett vad orsaken är så finns vi tillhands för att svara på frågor och ge det stöd du behöver! säger barnmorskan Eleonor Sällberg.

Viruset utvecklas under flera år

Hon är den som samordnar cellprovsveckan och hon har märkt att en del kvinnor slutar ta cellprov efter en eller ett par kallelser. Totalt sett är det nästan 20 procent av de kvinnor som kallats som inte kommer på kontroll.

– Eftersom det sexuellt överförbara viruset som är grunden till cellförändringar har tid att utvecklas under många år är det viktigt att du fortsätter ta testet regelbundet även efter att du fyllt 30 år och levt med samma partner länge, säger Eleonor Sällberg.

Mikaelas prov visade cellförändringar 

En som fått uppleva cellprovets betydelse på nära håll är småbarnsmamman Mikaela Rosenlund. Hon har som de flesta av oss fullt upp med jobb, hus och familj. För några år sedan upptäcktes cellförändringar i hennes cellprov precis när hon blivit gravid med tvillingar. Tack vare att hon tog provet när hon blev kallad upptäcktes cellförändringarna tidigt och opererades bort.

Så här i efterhand är jag tacksam att jag tog mig tid att ta cellprovet och fick reda på cellförändringarna så tidigt. Jag har två friska tjejer och de har en frisk mamma. Att ta cellprovet på allvar innan man får barn är en mammas skyldighet, oavsett om man redan har barn eller om man vill få barn om 15 år. Jag är glad att jag prioriterade mig själv – både för min och min familjs skull.

 Just för att fånga upp de kvinnor som är mitt i livet och inte riktigt hinner med att prioritera sig själva öppnar landstinget upp drop in-tider den 9–11 maj. Så du som fått en kallelse till cellprov och inte hunnit gå, prioriterat bort det eller missat din tid är då välkommen på drop in. Du som har tagit provet senast du blev kallad kan lugnt invänta nästa kallelse.

 

Drop in-tider

Tisdagen den 9 maj:
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Karlshamn klockan 13.00–16.30
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Olofström klockan 13.00–16.30
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Sölvesborg klockan 13.00–16.30
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Ronneby klockan 16.00–17.45

Onsdagen den 10 maj:
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Karlskrona klockan 16.00–17.45

Torsdagen den 11 maj:
Kvinnohälsovårdsmottagningen i Lyckeby klockan 16.00–17.45

Fakta – cellprov

Genom att regelbundet lämna ett gynekologiskt cellprov får du ett starkt skydd mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas på lösa celler runt livmodertappen i underlivet och kan visa om du har cellförändringar som skulle kunna leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare och läker av sig själva, men en del behöver tas bort.

Kvinnor i Sverige kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Om du är mellan 23 och 50 år kommer kallelsen var tredje år. Därefter kallas du var femte år tills du är 64 år. Om det är dags för dig att lämna cellprov kan du göra det om du är hos en barnmorska eller gynekolog för att genomgå en gynekologisk undersökning av andra skäl.

Senast uppdaterad 2017-05-04 13:40:10 av Ulrica Kalmerlind

Kontakt för journalister

Eleonor Sällberg Samordningsbarnmorska Kvinnokliniken, Blekingesjukhuset 0455-73 76 94
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90