Färsk kyckling innebär en ökad risk för magsjuka orsakad av campylobacter

2017-03-10

Information till allmänheten från smittskyddsläkarna i landet:

Sedan augusti i fjol har antalet sjukdomsfall orsakade av bakterien campylobacter ökat dramatiskt i hela Sverige. Campylobacter är en allmänfarlig bakterie, och den vanligaste orsaken till bakterierelaterad magsjuka i Sverige.

Efter kontakter med nationella myndigheter har det framkommit starka misstankar om att färsk kyckling kan vara orsak till det ökade antalet sjukdomsfall.

Sedan många år rekommenderar vi i Sverige att kycklingkött ska serveras väl genomstekt, att vid tillagning alltid använda rena redskap och inte använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till råa grönsaker och att de som lagar maten är noga med sin handhygien.

Det är inte troligt att vi i Sverige sedan i fjol sommar plötsligt börjat slarva med hygienen vid tillagning av kyckling, utan det måste finnas andra orsaker till ökningen av sjukdomsfallen.

Då vi hittills inte sett någon säker minskning av antalet nyinsjuknade, trots att kycklingproducenterna informerats om problemet, vill vi säkerställa att allmänheten har fått information om detta.

Landets smittskyddsläkare uppmanar därför allmänheten att vara extra noga med hygienen vid tillagning av färsk kyckling eller att tills vidare undvika färsk kyckling för att minska risken att insjukna i campylobacterinfektion så länge antalet fall av inhemskt smittade ligger högt.

Folkhälsomyndigheten om utbrottet: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/campylobacter-sverige-2016-2017/

Senast uppdaterad 2017-03-10 10:01:19 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Bengt Wittesjö Bengt Wittesjö Smittskyddsläkare och hygienöverläkare Blekingesjukhuset 0455-73 44 29 och 0734-47 10 45
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90