Blekingesjukhuset först i Sverige med att studera ny lovande teknologi

2017-09-22

Blekingesjukhuset genomför just nu ett projekt som kan vara goda nyheter för patienter med svår sjukdom. En provtagning som är vanlig vid svår hjärt- och lungsjukdom tas i dag i ett kärl i handleden, vilket ofta är smärtsamt. Förhoppningsvis kan provet ersättas med ny teknologi.

Det handlar om patienter där man behöver mäta halten av syrgas och syra-bas i blodet. Då krävs ofta blodprov från en pulsåder (artär) i handleden, ett prov som ofta är smärtsamt och som lungsjuka kan behöva genomgå ibland flera gånger dagligen på sjukhus.

Första klinik i Sverige att utvärdera

Medicinkliniken i Karlskrona utvärderar nu som första klinik i Sverige en ny dansk metod där provet från handleden kan ersättas med ett vanligt (venöst) blodprov och syrehalt mätt med fingerklämma. I motsats till det tidigare provet behöver det nya inte tas av läkare utan kan utföras rutinmässigt av sjuksköterskor. Viktigast för patienterna är att provet och gör mindre ont.

Datorprogram omvandlar resultaten

Metoden kallas V-tac och är ett dataprogram som omvandlar resultaten från ett venöst prov till motsvarande värden tagna från artär. V-tac har visat lovande resultat i studier som gjorts av tillverkarna och börjar nu användas på sjukhus i Danmark och andra länder.

Studien på medicinkliniken i Karlskrona är den första oberoende utvärderingen av metoden.

- Vi ser stora möjliga fördelar med metoden. Både för att patienterna ska må bättre men också för att förenkla och underlätta vården, säger Magnus Ekström, specialistläkare och docent, som leder studien. 

Senast uppdaterad 2017-09-22 14:26:52 av Jens Lindell

Kontakt för journalister

Magnus Ekström Magnus Ekström Specialistläkare Medicinmottagningen, Blekingesjukhuset 0739-96 66 12
Jens Lindell Jens Lindell Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 18
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90