Blekingesjukhuset i topp på överlevnad efter hjärtstopp

2017-10-11

Blekingesjukhuset i Karlskrona placerar sig, tillsammans med två andra sjukhus, som bäst i landet på överlevnad efter hjärtstopp år 2016. Det är andra året i rad som Blekingesjukhuset placerar sig i topp.

De tre sjukhus med högst antal patienter som skrivs ut levande från sjukhus per 100 disponibla sjukhusbäddar är Blekingesjukhuset i Karlskrona, Danderyds sjukhus och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Detta enligt årsrapporten 2017 från Svenska hjärt- och lungräddningsregistret.

Även Blekinge som region ligger i topp och är den region som rapporterat flest räddade liv per 100 000 invånare 2016, oavsett om hjärtstoppet inträffade innanför eller utanför sjukhusets väggar.

Ann Sjöberg Johansson, jobbar som HLR-koordinator Karlskrona:
– Jätteroligt, vår personal är helt fantastisk! Det är ingen tillfällighet att vi placerar oss i topp. Det är resultatet av ett långsiktigt arbete där vi jobbar mycket med både utbildning och patientsäkerhet i fokus.

Helt avgörande för chansen till överlevnad är tiden det tar innan behandlingen påbörjas. I vissa avseenden fungerar detta utmärkt på våra sjukhus. I 90% av samtliga fall påbörjas hjärt-lungräddning (HLR) inom 1 minut efter ett bevittnat hjärtstopp. En kritisk faktor är tiden från inträffat hjärtstopp till defibrillering vid kammarflimmer. Här dröjer det fortfarande för länge speciellt på vårdavdelningar. Det är dock glädjande att konstatera att andelen fall med kammarflimmer som defibrilleras inom 3 minuter och andelen fall som defibrilleras före larmgruppens ankomst ökar. Samtidigt ses en ökande överlevnad vid kammarflimmer. I år redovisas för fjärde gången överlevarnas egen upplevelse om sin livssituation 3-6 månader efter inträffat hjärtstopp. Resultaten visar att många förefaller att må bra, men en mindre andel mår inte bra och behöver sannolikt ett intensifierat omhändertagande.

Organisationen med HLR-koordinering på Blekingesjukhuset startade för 4 år sen och idag jobbar Ann Sjöberg Johansson och Ramona Tjäder som HLR-koordinatorer på Blekingesjukhuset. De arbetar med att kvalitetssäkra inom hjärtlungräddning och utbildning.

Även utanför sjukhuset har kunskapen om HLR blivit större och insikten om att varje minut är dyrbar har ökat bland människor i allmänhet.
– Utan människors ofta snabba agerande utanför sjukhuset hade det inte spelat någon roll hur många och fina apparater vi hade haft. Det är de första minuterna som är avgörande, fortsätter Ann.

– Det är fantastiskt att ett så pass litet sjukhus når en så bra placering. Att vi har en duktig och engagerad personal ute på enheterna i kombination med thoraxenheten tror vi haft en stor betydelse till vårt fina resultat, avslutar Ann och Ramona.

Källa: pressmeddelande från HLR-rådet

Senast uppdaterad 2017-10-11 15:07:08

Kontakt för journalister

Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90