Lex Maria om allvarlig ryggvärk

2017-03-09

Landstinget Blekinge anmäler enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) omhändertagandet av en yngre kvinna med, som det visade sig, en allvarlig infektion.

Kvinnan och hennes anhöriga kontaktade nattetid ambulans vid upprepade tillfällen på grund av uttalad ryggsmärta. Hon uppmanades då att dagtid söka hjälp på sin vårdcentral och fick stanna hemma. Kvinnan sökte sig nästa dag till en akutmottagning utanför Blekinge och fick beskedet att hon hade ett ofarligt men smärtsamt tillstånd.

När det inte blev bättre tog hon ny kontakt med sjukvården och fick nu åka i egen bil till akuten i Karlskrona. Undersökningen visade en allvarlig men ovanlig infektion i muskulaturen och hon vårdades under längre tid på sjukhuset. När hon kunde lämna sjukhuset var hon fortfarande inte helt återställd.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2017-03-09 12:50:49 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90