Lex Maria om felaktigt transportsätt

2017-09-01

Landstinget Blekinge gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria med anledning av ett beslut kring sjuktransport till Blekingesjukhuset. Händelsen inträffade i samband med att ambulans tillkallats till en patient som haft ont av bröstsmärtor.

Det var tidigare i våras som ambulans kallades hem till en man i 80-årsåldern. Han hade haft bröstsmärtor under natten, men mådde nu bättre. Den hjärtundersökning med EKG som gjordes på platsen var oförändrad jämfört med tidigare undersökningar och därför togs beslutet att istället beställa en taxi. När patienten kom till sjukhuset blev han inlagd och grundligt undersökt under en dryg vecka.

En utredning visar att mannens tillstånd inte förvärrades av beslutet om transportsätt. Bedömningen är att händelsen ändå utgjorde en allvarlig risk och av den anledningen har det inträffade utretts och utredningen skickas nu till Ivo.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2017-09-01 11:37:58 av Emma Karlsson

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90