Lex Maria-anmälan om missade förlossningsvärkar

2017-06-16

Vårdpersonalen uppfattade inte att en gravid kvinna drabbats av för tidigt förlossningsarbete, vilket ledde till att hon födde hemma. Mor och barn mår bra, men landstinget anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

En kvinna i 30-årsåldern fick tidigt i graviditeten problem med foglossning och värk. Hon fick en tid senare mer värk och sökte därför akut vård. Hon lades då in på förlossningsavdelningen på Blekingesjukhuset för observation. Hon undersöktes och fick efter drygt sex timmar åka hem. När hon kommit hem fick hon åter värk och strax därefter födde hon sitt barn. Barn och moder hämtades kort därefter med ambulans som larmats till hemmet.

Landstinget Blekinge har beslutat anmäla det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg. Barn och moder klarade av den dramatiska förlossningen, men vården har behövt utreda vad som kunde gjorts bättre vid bedömningen och observationen på sjukhuset. De för tidiga förlossningsvärkarna uppfattades inte som sådana.

Anmäls för att lära av misstagen
Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2017-06-16 12:51:15 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90