Lex Maria om felbedömt sår i hårbotten

2017-05-24

Såret i hårbotten bedömdes som godartat men visade sig vara en hudtumör. Nu gör Landstinget Blekinge en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Patienten är en kvinna i 60-årsåldern, som sedan tidigare hade kända hårbottenbesvär. När hon sommaren 2015 sökte vård med ett större sår i hårbotten var det täckt av hår och bedömdes som godartat men infekterat. Behandlingar förbättrade situationen, men såret ville inte läka. Efter ett halvår togs ett vävnadsprov vid Blekingesjukhuset. Provet visade en långsamväxande hudtumör som hade spridit sig till skallbenet.

Kvinnan har nu påbörjat behandling vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Vid Blekingesjukhuset har man själva utrett händelsen och anmäler den nu enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2017-05-24 14:15:33 av Jens Lindell

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Jens Lindell Jens Lindell Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 18