Lex Maria-anmälan med anledning av brännskada

2017-05-16

Landstinget Blekinge gör en anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gällande en man i 70-årsåldern som fick en brännskada av en värmefilt.

Vid operationer som tar längre tid är det viktigt att patienterna inte blir nedkylda. För att förhindra detta används speciella värmefiltar av engångstyp som alstrar värme under många timmar. När mannen opererades tidigare i vår användes sådan filt och enligt då gällande rutin följde filten med när mannen var färdigopererad och flyttades till sin avdelning.

Filtens värmeelement ska inte komma i direkt kontakt med huden, men under natten tycks så ha skett och nästa morgon hade patienten fått en brännskada i huden på ena skuldran. Han har fått lägga om skadan ett flertal gånger och händelsen anmäls nu till IVO som en allvarlig vårdskada. Rutinerna hur värmefilt bör användas har förändrats efter det inträffade.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2017-05-16 13:14:28 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90