Lex Maria om ambulanssjukvård

2017-03-28

Landstinget Blekinge gör en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om en händelse då en ambulans inte tog med sig patienten vid den första kontakten.

Nästan 10 dagar efter en halsmandeloperation började en man i 25-årsåldern blöda kraftigt från operationsområdet. När tillkallad ambulans kom hade blödningen upphört. Mannen fick då besked om att han själv kunde åka till sjukhuset och ambulansen lämnade platsen. Efter ny kontakt med sjukvården ändrades beslutet och ambulansen fick vända och ta med sig mannen.
Det blev inte någon mer blödning och väl på sjukhuset kunde operationsområdet behandlas.

Blödning efter halsmandeloperation är ett allvarligt tillstånd varför händelsen bedöms ha utgjort en risk för allvarlig vårdskada. Av den anledningen anmäler Landstinget Blekinge det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2017-03-28 15:33:27 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90