Landstinget Blekinge erbjuder sprutbyte

2016-09-05

Landstinget erbjuder nu sprutmissbrukare i Blekinge att byta ut sina gamla sprutor mot nya rena sprutor.

- Vi gör det här för att minska smittspridningen bland brukarna, berättar Olof Blivik som är verksamhetschef på infektionskliniken.

Folkhälsomyndigheten har rekommenderat landstingen att införa sprutbyte sedan forskningen visat att det minskar smittspridningen, utan att leda till något ökat missbruk på grund av tillgången till rena sprutor. Landstingsfullmäktige beslöt därför att införa sprutbytesverksamhet också i Blekinge och den 5 september invigdes den nya verksamheten.

I Blekinge finns omkring 200 sprutmissbrukare. När de delar sprutor med varandra delar de också smittsamma sjukdomar med varandra.

- Genom sprutbytesverksamheten kan vi inte bara minska smittspridningen. Vi får också möjlighet till smittspårning och en chans att erbjuda hjälp till den som vill sluta med sitt missbruk eftersom vi har tillgång till bland annat kurator och beroendemottagningens resurser, förklarar Olof Blivik.

Egen mottagning

Sprutbytet sker i en särskild mottagning i rum 3 på infektionskliniken i Karlskrona. Mottagningen har en egen ingång och kommer att vara öppen måndagar – torsdagar, klockan 10 - 12 och 13 - 15. Då kan sprutmissbrukare som fyllt 20 år och kan legitimera sig, samt uppvisa stickmärken, komma till mottagningen för att byta sina gamla sprutor mot nya rena. Sprutmissbrukare som blir inskrivna i verksamheten erbjuds också vaccinering mot hepatit B.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gett landstinget tillstånd att bedriva sprutbyte i två år, sedan kan tillståndet förnyas. Sprutbyte finns sedan ett par år tillbaka i Kalmar och Kristianstad där de är väl fungerande och väldigt uppskattade verksamheter.

- Genom sprutbytesverksamheten når vi samtidigt en utsatt grupp som annars inte söker vård så ofta. Det ger oss tillfällen att lotsa dem vidare till annan typ av vård som de kan behöva, säger Olof Blivik.

---
På bilden ses verksamhetschefen Olof Blivik och sjuksköterskan Carina Thålin i den nya mottagningen. 

Senast uppdaterad 2016-09-05 10:27:18 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Olof Blivik Olof Blivik Verksamhetschef för infektions- och hudkliniken och ordförande i Strama Blekinge Infektions- och hudkliniken 0455-73 44 40
Henning Montelius Överläkare Infektionsmottagningen 0455-73 44 35
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90