Snabbare vård med diagnostiskt centrum

2016-10-31

Om du misstänks ha cancer eller en annan allvarlig sjukdom kan du snabbutredas för att fortare få den vård som du är i behov av. Det är målet med diagnostiskt centrum som öppnar på Blekingesjukhuset i Karlshamn idag.

Vid svårbedömda fall får du som patient ofta vänta länge innan du får den vård som du är i behov av. Målet med diagnostiskt centrum är att minska väntetiden mellan symptom, diagnos och vård.

- Det känns jättebra att få göra något för Blekinges invånare. Sedan är det en utmaning också naturligtvis, säger Ulla-Britt Svensson, avdelningschef för medicinmottagningen och diagnostiskt centrum på Blekingesjukhuset i Karlshamn

Diagnostiskt centrum kommer att hjälpa cirka 150-200 patienter om året.

22 kalenderdagar

Efter att du fått en remiss från din läkare på vårdcentralen eller sjukhuset kommer du under 22 kalenderdagar att snabbutredas av diagnostiskt centrum.

- När du kommer hit kompletterar vi med ytterligare utredningar och prover tills vi hittar orsaken till ditt besvär. Vårt mål är att du ska ha fått en diagnos inom 22 kalenderdagar. Men vi får inte glömma att många också kommer att friskförklars – vilket är minst lika viktigt för individen, säger överläkare Andres Rico.

När du har fått din diagnos hjälper diagnostiskt centrum dig med att komma i kontakt med lämplig specialistmottagning, så att du kan få den vård som du är i behov av.

Så här fungerar diagnostiskt centrum:

  • Du kommer till diagnostiskt centrum med hjälp av en remiss från en läkare som arbetar på din vårdcentral eller ditt sjukhus. 
  • För att få en remiss till diagnostiskt centrum behöver du vara 18 år eller äldre.
  • När du kommer till diagnostiskt centrum kommer du att snabbutredas. Utredningen tar max 22 kalenderdagar. Efter utredningen kommer du att få en säker diagnos och den vård som du behöver – eller friskförklaras.

Senast uppdaterad 2016-11-01 16:00:38 av Oscar Larsson

Kontakt för journalister

Ulla-Britt Svensson Avdelningschef Medicinmottagningen i Karlshamn 0454-73 20 22
Andres Rico Överläkare Ansvarig för diagnostiskt centrum 0454-73 23 10
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90