Sjukvårdsvärn igång på Aspö

2016-04-14

Sedan den 1 april 2016 är ett sjukvårdsvärn igång på Aspö. Sjukvårdsvärnet består av legitimerade sjuksköterskor som bor på ön. Sjukvårdsvärnets uppgift är att ta hand om akut sjuka patienter på Aspö i väntan på att sjuktransport kommer.

Landstinget Blekinge har ansvar för sjuktransporter ­- såväl på land som i skärgården. Av det totala antalet sjuktransporter i den östra skärgården står Aspö för den övervägande delen.

- Landstinget har tecknat avtal med sex stycken legitimerade sjuksköterskor som bor på Aspö. De har olika kompetenser och specialistområden, men gemensamt för dem alla är att de har utbildning i och erfarenhet av akutsjukvård, säger Stefan Österström, beredskapssamordnare i Landstinget Blekinge.

Aspö har 600 bofasta, men under sommarhalvåret utökas de som bor på ön med flera tusen dagligen.
-  Om vi skulle behöva kan vi teckna avtal med fler legitimerade sjuksköterskor framöver, fortsätter Stefan Österström.

 Samarbetar med räddningsvärnet
Sjukvårdsvärnet kommer vid akuta insatser att samarbeta med räddningsvärnet på Aspö. Räddningsvärnet står för bland annat radiokommunikation och ambulanstransport på ön, medan sjukvårdsvärnet ansvarar för den medicinska vården.

Larmas ut av SOS Alarm
Sjukvårdsvärnet larmas ut av SOS Alarm. Vid behov av sjuktransporter i skärgården ställer SOS Alarm en förfrågan till sjöräddningscentralen i Göteborg som undersöker tillgängliga enheter i området. Sedan skickas den enhet som är bäst lämpad ut, beroende på patientens medicinska behov. När det gäller akuta sjuktransporter samarbetar landstinget med olika organisationer för att transporten ska kunna ske så snabbt som möjligt.

- Sjukvårdsvärnet bygger på frivillighet. De kallas endast in vid akuta livshotande symptom, så kallade prio 1 händelser. Målet är att ge aspöborna en så säker och snabb akutsjukvård som möjligt, säger Stefan Österström.

Vid olycka eller sjukdom ska man i första hand vända sig till sin vårdcentral. Fullständiga kontaktuppgifter till vården i Blekinge finns på www.1177.se/Blekinge. Det går också bra att ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177. Vid akuta sjukdomar eller olycksfall ringer man 112.

Senast uppdaterad 2016-09-30 11:43:25 av Sverker Berggren

Kontakt för journalister

Stefan Österström Säkerhetschef Kanslienheten, landstingsdirektörens stab 0455-73 53 66 och 0734-47 10 60
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90