Nämnden för Blekingesjukhuset godkände plan för akutsjukvård

2016-08-08

Nämnden för Blekingesjukhuset beslutade i dag att godkänna planen för akutsjukvården i Blekinge och att skicka den vidare till landstingsfullmäktige för slutgiltigt beslut. Landstingsfullmäktigesbeslut ska fattas i september. Förutsatt att fullmäktige fastställer nämndens beslut kommer dagakutmottagningen och övervakningsavdelningen i Karlshamn att stängas. I stället öppnas en ny akutavdelning vid Blekingesjukhuset i Karlshamn.

Planen som nämnden för Blekingesjukhuset i dag godkänt i korthet:

  • Dagakutmottagningen och övervakningsavdelningen vid Blekingesjukhuset i Karlshamn stängs.

  • En ny akutavdelning öppnas i Karlshamn, med uppdrag inom internmedicin (sjukdomar i inre organ inklusive infektion) och thorax (hjärtsjukdomar). Till akutavdelningen kommer patienter som vårdpersonal har bedömt behöver det, till exempel via ambulans, bedömningsbil eller remiss. Patienter kan alltså inte själva söka hjälp på akutavdelningen. Akutavdelningen kommer också att ha vårdplatser för patienter som behöver intermediärvård, ett mellanting mellan vårdavdelning och intensivvård.

  • Den nya akutavdelningen kommer att kunna ta emot ambulanser och patienter dygnet runt, vilket ökar tillgängligheten för dem i störst behov av vård.

  • Kirurgpatienter i västra Blekinge tas om hand av akutmottagningen i Karlskrona. För att skapa utrymme för dessa patienter på akutmottagningen ska barnmottagningen bedöma och behandla barn med medicinska problem dygnet runt.

Senast uppdaterad 2016-08-08 12:53:17 av Oscar Larsson

Kontakt för journalister

Lars Almroth Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 0455-73 45 00 och 0734-47 11 01
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90