Landstinget utvecklar akutsjukvården och närsjukvården i Blekinge

2016-09-05

Landstingsfullmäktige godkände idag planen för akutsjukvården och närsjukvården i Blekinge, som bland annat innebär att en akutavdelning som kan ta emot ambulanser och patienter dygnet runt öppnas på Blekingesjukhuset i Karlshamn. Dagens beslut innebär också att dagakutmottagningen kommer att vara stängd från och med den 8 september.

- Detta är ett mycket glädjande beslut. Vi kan nu fortsätta arbetet med att bli mer tillgängliga för dem som är svårast sjuka i länet. Utvecklingen börjar i väst, men fortsätter redan nästa år i östra Blekinge, säger landstingsdirektör Peter Lilja.

Till skillnad från dagakutmottagningen, som stänger vid klockan sju på kvällen, kommer den nya akutavdelningen efterhand ta emot ambulanser och patienter dygnet runt. Innan du som patient kommer till akutavdelningen kommer du först att behöva undersökas av vårdpersonal i en bedömningsbil eller i en ambulans. Som tidigare kan du även remitteras från din vårdcentral och jourcentral. Om de bedömer att du behöver vård på akutavdelningen ser de till att du kommer dit. Du kan med andra ord inte söka vård på egen hand på den nya akutavdelningen.

- För dem som ofta behöver sjukvård eller är svårt sjuka blir vi mer tillgängliga. Men de som är mindre sjuka kan uppleva att tillgängligheten försämras något. Jag är dock övertygad om att detta är en nödvändig prioritering, säger sjukhuschefen Lars Almroth. 

Sjukvården flyttar närmare patienterna

Förutom att öppna en ny akutavdelning görs flera satsningar som innebär att vården flyttar närmre patienterna. Bland annat startar Blekingesjukhuset avancerad sjukvård och specialiserad rehabilitering i hemmet.

- Detta är ett bra sätt att få vård på. Istället för att vårdas i en sjukhussäng kan du som patient vistas i din egen miljö och leva ett så vanligt liv som möjligt - trots att du har en allvarlig sjukdom. Erfarenheter från andra landsting visar att avancerad sjukvård i hemmet innebär vård av hög kvalitet som är mycket uppskattat av patienter och deras familjer, säger Lars Almroth.

Kort om förändringen av akutsjukvården:

  • Dagakutmottagningen har öppet till och med den 7 september.
  • Den nya akutavdelningen startar sin verksamhet den 8 september.
  • Innan du som patient kommer till akutavdelningen kommer du först att behöva undersökas av vårdpersonal i en bedömningsbil eller i en ambulans.  Som tidigare kan du även remitteras från din vårdcentral och jourcentral för en akut bedömning.
  • När vissa ombyggnationer är klara senare i höst kommer den nya akutavdelningen att ta emot ambulanser och patienter dygnet runt. 

Här kan du läsa frågor och svar, en så kallad FAQ, om akutsjukvården och närsjukvården i Blekinge.

Så här söker du vård:

  • Besök 1177.se eller ring 1177 för att få goda råd för egen vård.
  • Vänd dig till vårdcentralen när du har skadat dig eller inte mår bra. När vårdcentralen är stängd kan du söka vård på jourcentralen genom att ringa 1177.
  • Vänd dig till akutmottagningen om du har drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka. Nödnumret 112 finns om du själv eller någon i din närhet omedelbart behöver akutsjukvård. 

Senast uppdaterad 2016-09-05 11:53:28 av Oscar Larsson

Kontakt för journalister

Peter Lilja Peter Lilja Landstingsdirektör Landstinget Blekinge 0455-73 40 00 och 0734-47 10 00
Lars Almroth Lars Almroth Förvaltningschef Blekingesjukhuset 0455-73 45 00 och 0734-47 11 01
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90