Cellprov: en självklarhet för Mikaela

2016-04-26

- En billig och enkel livförsäkring. Självklart ska du gå på cellprovskontroll, säger Mikaela Rosenlund, 29 år, från Norje i Sölvesborgs kommun. 
Mikaela vet vad hon talar om. När hon gick på kontroll för två och ett halvt år sedan fick hon ett annat besked än det hon hoppats på.

En billig och enkel livförsäkring. Självklart ska du gå på cellprovskontroll, säger Mikaela Rosenlund, 29 år, från Norje i Sölvesborgs kommun.
Mikaela vet vad hon talar om. När hon gick på kontroll för två och ett halvt år sedan fick hon ett annat besked än det hon hoppats på.

Mikaela Rosenlund och hennes partner Johan kände sig färdiga med resor och uteliv. De ville rota sig på en gård i Norje och framför allt försökte de skaffa barn. Det var en tid av positiv förväntan på framtiden.

Men en dag på hösten 2013 kom ett brev hem till Mikaela med en mindre angenäm nyhet. Det var provsvaret från den gynekologiska cellprovtagning som hon nyligen varit på.

- Jag minns inte exakt vad det stod, men jag förstod att de hittat något som inte skulle vara där. Jag tänkte direkt på alla i släkten som drabbats av cancer. Så typiskt att jag också skulle bli drabbad, berättar Mikaela.

Cellförändringar

Nu var det inte cancer som Mikaela hade. Men undersökningen visade på cellförändringar på livmoderhalstappen, förändringar som ibland behöver tas bort för att inte utvecklas till livmoderhalscancer.

Mikaela fick en kallelse till gynekologimottagningen i Karlshamn. Där fick hon träffa en läkare. När Mikaela berättade för läkaren att hon försökte bli med barn undersöktes hon först för att kontrollera om hon var gravid. Det var hon inte, men läkaren kunde se att hon haft ägglossning. Hon fick därför en ny tid för besök, tre veckor senare.

Under de tre veckorna fick Mikaela och Johan besked på egen hand: Graviditetstestet visade ett blått plus. De väntade barn! Och vid återbesöket till gynekologimottagningen hade läkaren ännu en nyhet när han undersökt Mikaela: De väntade tvillingar!

- Glädjen över att vara gravid var så klart den övervägande känslan. Samtidigt fick jag besked om att cellförändringarna behövde tas bort och det oroade mig så klart. Läkaren sade att ingreppet inte skulle vara farligt för barnen, men jag var ändå tveksam. Skulle det kanske vara bättre att vänta tills barnen var födda?

Opererades

Mikaela bestämde sig ändå för att inte vänta utan göra ingreppet så snart som möjligt. Hon var gravid i vecka 14 när livmodertappens yttersta vävnad opererades bort. Mikaela var vaken, men bedövad. Efteråt kände hon sig lättad.

- Jag var glad att det var över och att kunna ägna all energi åt att vara med barn.

Våren 2014 födde hon två döttrar, Elsa och Esther. Allt hade gått bra. Och efter en tid kunde man säkert konstatera att cellförändringarna var borta. I dag springer två pigga tvillingar omkring på gården i Norje.

I Blekinge väljer drygt 80 procent att lämna cellprov. Men nästan 20 procent kommer inte på kontroll. Mikaela menar att det är viktigt att sprida kunskap för att få fler att gå på cellprovskontroller. Men också att avdramatisera underlivet.

- Jag försöker hjälpa mina barn att bli bekväma med hela sin kropp. Det ska inte vara märkligare att kontrollera att snippan mår bra än att gå till tandläkaren och kontrollera tänderna.

Cellprovsbussen kommer till Blekinge

Nästa vecka äger cellprovsveckan rum i Blekinge. Då kommer cellprovsbussen att besöka länet. I cellprovsbussen kan du som är 23 till 64 år passa på att ta ditt cellprov vid ett drop in-besök. Tänk på att ha med dig legitimation och att du inte ska ta provet om du har mens.

Här finns cellprovsbussen:
· Amiralens köpcentrum i Lyckeby, måndagen den 2 maj klockan 15 till 18.
· Citygross i Karlshamn, tisdagen den 3 maj klockan 15 till 18.

Cellprovtagning

Om du fick chansen att förebygga cancer, skulle du ta den? Genom att regelbundet lämna ett gynekologiskt cellprov får du ett starkt skydd mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas på lösa celler runt livmodertappen i underlivet och kan visa om du har cellförändringar som skulle kunna leda till livmoderhalscancer. De flesta cellförändringar som upptäcks är lättare och läker av sig själva, men en del behöver tas bort..

Kvinnor i Sverige kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Om du är mellan 23 och 50 år kommer kallelsen var tredje år. Därefter kallas du var femte år tills du är 64 år. Om det är dags för dig att lämna cellprov kan du göra det om du är hos en barnmorska eller gynekolog för att genomgå en gynekologisk undersökning av andra skäl.

Du får svara på några frågor i samband med provtagningen. Svaren är viktiga för att provet ska analyseras på rätt sätt.

Högupplöst pressbild på Mikaela

Senast uppdaterad 2016-04-27 14:23:15 av Jens Lindell

Kontakt för journalister

Bodil Ehn Mödrahälsovårdsöverläkare Kvinnokliniken, Blekingesjukhuset 0734-47 11 63
Eleonor Sällberg Samordningsbarnmorska Kvinnokliniken, Blekingesjukhuset 0455-73 76 94