Personalen på Kastanjevillan vid prisutdelningen

Kastanjevillan – årets arbetsplats 2015

2016-03-08

Kastanjevillan har utsetts till årets arbetsplats 2015 i Landstinget Blekinge. Denna verksamhet, som huserar i den gamla läkarvillan på sjukhusområdet i Karlskrona, inrymmer barn- och ungdomspsykiatrins heldygnsvård och mellanvård. Det är en unik kombination som förändrat omhändertagandet av barn och ungdomar och kortat vårdtiderna.

- Det förändringsarbete som medarbetarna på Kastanjevillan tillsammans drivit är imponerande. Engagemang och fokus på patienterna i alla lägen är utmärkande för denna arbetsplats, säger landstingsdirektör Peter Lilja som idag delade ut priset till Kastanjevillan.

De senaste åtta åren har barn- och ungdomspsykiatrin arbetat för att minska antalet heldygnsplatser (där patienten är inlagd) och istället öka verksamheten i mellanvården. Det har bland annat lett till att antalet vårddagar i heldygnsvården minskat till en femtedel. Samtidigt har mellanvården utökat verksamheten och i allt högre grad tagit sig ut till patienterna, för behandling i deras hem till exempel.

- Det har varit en spännande resa, där personalen varit väldigt lojal, engagerad och delaktig i utvecklingen, berättar avdelningschefen Stellan Palmgren.

Unik kombination

Det här har blivit möjligt genom en unik kombination av heldygns- och mellanvård som ofta ansetts som omöjlig men nu är verklighet i Blekinge. Personalen i Kastanjevillan arbetar ungefär halvtid i heldygnsvården och övrig tid i mellanvården. För patienterna blir gränsen mellan vårdformerna odramatisk. De kan gå direkt från att ha varit inlagda till att bli dagpatient och möta samma personal. Kastanjevillans medarbetare har också infört ett nära samarbete med vuxenpsykiatrin. Nattpersonalen finns, när de inte behövs på Kastanjevillan, på psykiatrins akutavdelning och kan där hjälpa till med att bedöma hur man ska ta hand om unga patienter.

Utöver avdelningschefen själv har Kastanjevillan 14,5 tjänster i form av skötare, psykiatrisjuksköterska och behandlingsassistent.

- Jag är stolt över hur de tagit till sig de här förändringarna och vågat genomföra dem. Det har gått över all förväntan och idag är det en självklarhet att arbeta på det här sättet, konstaterar Stellan Palmgren.

Motivering till priset

På denna arbetsplats finns stort engagemang, arbetsglädje och samhörighet. Det bidrar till att förbättringsarbete som genomförs resulterar i en verksamhet som sticker ut med hög vårdkvalitet, flexibilitet bland medarbetarna och kostnadseffektivitet. Det finns en stark drivkraft att hjälpa patienter, anhöriga och varandra. Centralt i arbetssättet är en helhetssyn där familjen står i centrum och ett prestigelöst samarbete.

Priset

Priset "Årets arbetsplats – chef och medarbetar mot samma mål" delas ut en gång om året. Landstingets medarbetare kan lämna förslag på arbetsplatser de tycker är värda utmärkelsen och landstingsdirektören utser pristagaren. Priset består, förutom äran, av 20 000 kronor plus 200 kronor per tillsvidareanställd medarbetare att användas till personalfrämjande insatser på arbetsplatsen.

Senast uppdaterad 2016-03-08 13:13:23 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Lilja Peter Lilja Landstingsdirektör Landstinget Blekinge 0455-73 40 00 och 0734-47 10 00
Stellan Palmgren Avdelningschef Kastanjevillan, BUP 0455-73 58 48
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90