Lex Maria-anmälan om missad armskada

2016-06-03

Blekingesjukhuset upptäckte inte alla skador vid undersökningen av en pojkes arm och anmäler därför händelsen till Inspektionen får vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria. 

En pojke i tioårsåldern hade skadat sin arm vid en utlandsvistelse för ett par år sedan. Vid en undersökning på Blekingesjukhuset sommaren 2013 upptäcktes ett brott på armen, men att pojken också hade ett underarmsben som gått ur led undgick granskningen. Efter att brottet läkt ihop fick pojken problem med rörligheten i armbågsleden.

Familjen flyttade utomlands varför problemen med armbågen inte blev kända på Blekingesjukhuset förrän under våren 2016 när familjen flyttat tillbaka till Sverige. Han hade då blivit opererad utomlands, men den operationen hade inte lyckats fullt ut. Därför har en ny operation nyligen gjorts. Att skadan missades vid den första undersökningen på Blekingesjukhuset bedöms som så allvarligt att en anmälan görs till Inspektionen för vård och omsorg, trots att det inträffade ligger längre tillbaka i tiden.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2016-06-03 13:06:47 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90