Eva Douglas, avdelningschef på intensivvårdsavdelningen Blekingesjukhuset

Iva deltar i utveckling av smarta glasögon

2015-11-26

Intensivvårdsavdelningen på Blekingesjukhuset deltar i utvecklingen av smarta glasögon för användning inom vården. I glasögonen (Google Glass) ser vårdpersonalen information och larm från den medicinska utrustning som övervakar patienterna och kan snabbare sätta in behandling.

- På det här sättet tar vi ett steg mot framtidens hälso- och sjukvård och går i spetsen för en utveckling av hur modern teknik kan säkra vården för våra patienter och förbättra arbetsmiljön för vår personal, säger landstingets utvecklingsdirektör Gunilla Skoog.

Projektet föddes ur en behovsanalys gjord av Sicaht (Swedish Innovation Center for Applied Health Technology), som består av landstinget, regionen, BTH och det lokala näringslivet. Metoden går ut på att vara närvarande i verksamheten och observera vad som sker och därigenom upptäcka vilka problem och behov som finns. Eva Bergman Ottosson, som är utvecklingsstrateg på landstinget, deltog i studien på intensivvårdsavdelningen.

- Vi agerade "flugor på väggen", följde ett arbetslag och iakttog vilka behov som fanns hos patienter och personal. Det kompletterades sedan med intervjuer och avstämning med personalen, säger Eva Bergman Ottosson.

Resultatet presenterades för företagen i Sicaht och i januari 2015 skapades Succce (Smart Use of Communication in Complex Care Environments) för att ta fram smarta glasögon som ska förbättra arbetet och miljön inom vården. Personalen på intensivvårdsavdelningen deltar i workshops och testar de smarta glasögonen under utvecklingsarbetet. I dem kan de till exempel se information om patientens puls, blodtryck och syremättnad samt övervakningslarm. Avdelningschefen på Iva Eva Douglas säger att de smarta glasögonen både kan underlätta arbetet och öka patientsäkerheten.

- Det innebär att vi snabbare kan avgöra vad som sker och behöver göras även när vi befinner oss i ett annat rum än patientens. Eftersom vi också kan kommunicera och visa bilder med glasögonen blir det möjligt att konsultera en läkare som befinner sig på en annan avdelning, förklarar Eva Douglas.

Intensivvård i framtiden

Den tekniska utvecklingen av de smarta glasögonen för vården koordineras av Nicon, Nordic Industry Consulting AB, vars vd Arnstein Njåstad berättar att de ännu så länge arbetar med simulerade patientdata för att se till att personalen får rätt data. Under det kommande året fortsätter utvecklingen av tekniken för att säkra alla funktioner och det beräknas vara klart i slutet av 2016.

- Vi arbetar med en av de tekniskt mer komplexa avdelningarna inom vården men de är också mycket vana vid teknik och välkomnar den, berättar Arnstein Njåstad och tillägger att i framtiden kan tekniken komma att användas inom flera vårdområden.

Projektledaren för Succce Ursula Hass ser en stor marknad för smarta glasögon för vården, bara i Europa finns det 15 000 sjukhus som skulle kunna ha användning för tekniken.

- Vi ansöker nu om anslag från Vinnova och EU. Jag tror att en första färdig produkt kan finnas på marknaden i slutet av 2017, säger Ursula Hass.

Succce består av Landstinget Blekinge, Nordic Industry Consulting AB, Fujitsu Sverige AB, HiQ Karlskrona AB, Avalon Innovation AB och Google Inc.

Övriga kontaktpersoner:

Eva Douglas
Avdelningschef  Intensivvårdsavdelningen 
0455-73 52 78

Arnstein Njåstad 
Vd Nordic Industry Consulting AB 
0708-89 01 98

Ursula Hass 
Projektledare Succce 
0708-60 06 11

Senast uppdaterad 2015-11-26 11:40:43 av Oscar Larsson

Kontakt för journalister

Gunilla Skoog Gunilla Skoog Planerings- och utvecklingsdirektör Landstingsdirektörens stab 0455-73 40 32 och 0734-47 10 32
Eva Bergman Ottosson Eva Bergman Ottosson Utvecklingsstrateg Avdelningen för kunskapsstöd 0734-47 10 43
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90