Lex Maria om vriden testikel

2015-11-25

Blekingesjukhuset gör en lex Maria-anmälan med anledning av att det dröjde innan man upptäckte och därmed opererade en vriden testikel på en åttaårig pojke.

Pojken sökte under hösten 2015 hjälp flera gånger, både på sin vårdcentral och akut på sjukhuset, på grund av buksmärtor. Han undersöktes av flera olika läkare som misstänkte att det rörde sig om ett ljumskbråck, och efter att svullnaden i ljumsken tryckts bort blev pojken också bättre och fick åka hem. Knappt 12 timmar senare återkom pojken eftersom svullnaden tilltagit igen och han hade mer ont. Nu beslutades om operation och det visade sig att ena testikeln hade vridit sig och blodförsörjningen till den hade strypts. Testikeln fick opereras bort då den inte gick att rädda.

Händelsen har nu utretts. Det är osäkert om en operation 12 timmar tidigare hade kunnat ändra på utgången. Händelsen bedöms dock som allvarlig och därför skickas den utredning som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg som en lex Maria-anmälan.

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2015-11-25 14:42:58 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90