Kvällsmottagningar ska få bort köer till cellprovtagning

2015-12-15

Alla kvinnor som bor i Blekinge ska kunna få sina kallelser till cellprovtagning i tid. För att motverka köbildning till provtagningen inför nu Blekingesjukhuset tillfälligt mottagningar på kvällstid.

- Vi håller just nu på med att planera vilka kvällar under januari och februari som vi ska ha kvällsmottagningar för att klara av att kalla alla som vi har i uppdrag att kalla under år 2015, säger Eva Arvidsson, verksamhetschef för kvinnokliniken.

Blekinge har under året fått många flyktingar till länet. Många av dessa är kvinnor som har varit eller är gravida och behöver vård. De kommer ofta från en dåligt fungerande sjukvård och har därför ett stort vårdbehov.

- Därför behöver vi avsätta tid och resurser för den vård dessa kvinnor har rätt att få. Det har medfört att vi inte klarat årets uppdrag för cellprovtagning. Men nu vidtar vi åtgärder för att alla ska få sina kallelser till den viktiga provtagningen, förklarar Eva Arvidsson.

De tillfälliga kvällsmottagningarna genomförs med hjälp av de pengar som tilldelats Blekinge till följd av det ökade antalet nyanlända flyktingar.

Kvinnor i Blekinge och Sverige kallas regelbundet till gynekologisk cellprovtagning upp till 64 års ålder. Genom att regelbundet lämna ett cellprov kan du skydda dig mot livmoderhalscancer. Provtagningen görs för att upptäcka cellförändringar som behöver tas bort för att inte leda till cancer.

- Undersökningen gör inte ont och tar bara några minuter. Vi rekommenderar alla som får en kallelse att komma till provtagningen, säger Eva Arvidsson.

Senast uppdaterad 2015-12-15 13:50:57 av Jens Lindell

Kontakt för journalister

Eva Arvidsson Avdelningschef Kvinnokliniken, Blekingesjukhuset 0454-73 22 75
Jens Lindell Jens Lindell Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 18