Ralph Harlid ny planeringsdirektör

2015-03-16

Ralph Harlid blir ny planeringsdirektör i Landstinget Blekinge. Det beslutet tog idag landstingsstyrelsen. Ralph Harlid som för närvarande är beställardirektör i Västra Götalandsregionen tillträder sin nya tjänst den 1 september.

- Jag har fått ett mycket gott intryck av Landstinget i Blekinge och ser fram emot att få vara med och fortsätta utveckla hälso- och sjukvården i Blekinge, säger Ralph Harlid.

Ralph Harlid är 61 år och utbildad läkare inom anestesi- och intensivvård. Sedan 1994 han haft olika chefsuppdrag inom hälso- och sjukvården. Han har bland annat varit verksamhetschef vid Borås lasarett och områdeschef vid Södra Älvsborgs sjukhus. Han har även lång erfarenhet av arbete nära politiken i sin roll som förvaltningschef för hälso- och sjukvårdnämndernas kansli i Västra Götalandsregionen.

Sedan åtta år tillbaka är Ralph Harlid beställardirektör i Västra Götalandsregionen. Han är därmed ansvarig för att regionens invånare får den hälso- och sjukvård och tandvård de behöver och han är också ansvarig för att teckna avtal med olika vårdgivare och följa upp så att vården fungerar som planerat.

Tjänsten som planeringsdirektör i Landstinget Blekinge innebär att leda planeringen av hälso- och sjukvården i Blekinge. Ralph Harlid kommer även  vara ansvarig för det utvecklingsarbete som Landstinget Blekinge har påbörjat och som bland annat innebär en omfattande modernisering av Blekingesjukhuset. 

- Jag är väldigt glad över att Ralph Harlid har tackat ja till tjänsten som planeringsdirektör. Ralph har gedigna kunskaper om hälso- och sjukvården, är en inspirerande och engagerad chef och har dessutom stor erfarenhet av att driva förändringsarbeten. Jag ser fram emot att få arbeta nära Ralph, säger landstingsdirektör Peter Lilja.

Peter Lilja fortsätter som landstingsdirektör

Vid dagens sammanträde beslöt också styrelsen att ge Peter Lilja förlängt förordnande som landstingsdirektör. Peter Lilja har varit landstingsdirektör sedan februari 2011. Det nya förordnandet gäller från och med den 1 juni i år till och med den 31 mars 2019.

- Peter Lilja tillträdde under en period då landstinget genomgick en allvarlig ekonomisk kris. Men tack vare ett långsiktigt och målmedvetet arbete har han tillsammans med sina medarbetare utvecklat Landstinget Blekinge.  I olika mätningar ger medborgarna hälso- och sjukvården i Blekinge mycket höga betyg. Vi har dessutom ett stabilt ekonomiskt läge. Jag har därför mycket stort förtroende för Peter Liljas förmåga att leda landstinget, säger landstingsstyrelsens ordförande Kalle Sandström (S). 

Bild på Ralph Harlid

Senast uppdaterad 2015-03-16 13:18:22 av Sverker Berggren

Kontakt för journalister

Ralph Harlid Ralph Harlid Planeringsdirektör Landstinget Blekinge 0455-73 40 12 och 0734-47 10 18
Kalle Sandström Kalle Sandström Landstingsråd (S) 0455-73 40 57 0734-47 10 11
Peter Lilja Peter Lilja Landstingsdirektör Landstinget Blekinge 0455-73 40 00 och 0734-47 10 00
Madeleine Flood Madeleine Flood Kommunikationsdirektör Landstingsdirektörens stab 0455-73 40 19 och 0734-47 10 07