Lex Maria-anmälan om kvarglömt stasband

2015-10-13

Ett kvarglömt stasband orsakade en propp i patientens arm. Landstinget Blekinge anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var efter en blodprovstagning som stasbandet glömdes kvar på patientens överarm. Det är ett band som dras åt runt armen för att göra blodkärlen synligare. Patienten, en svårt sjuk man i 70-årsåldern, märkte inte av några besvär av bandet. Nästa dag var dock armen svullen och en undersökning visade att han fått en propp i överarmen. Patienten fick därför blodförtunnande behandling mot proppen.

Händelsen inträffade i somras och har nu blivit utredd. Landstinget Blekinge har beslutat anmäla det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria. Patienten avled senare till följd av sin grundsjukdom, men händelsen med armsvullnaden och proppen i armen bedöms inte ha påskyndat hans övriga sjukdomstillstånd.

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2015-10-13 13:28:28 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90