Lex Maria om patient som gick vilse

2015-08-13

Mannen skulle gå på toaletten och sade att han själv hittade till den avdelning där han skulle få vård. I stället gick han vilse. Landstinget Blekinge anmäler nu händelsen enligt lex Maria.

Mannen är i 70-årsåldern. Han skulle i maj i år transporteras från Blekingesjukhuset i Karlshamn till Blekingesjukhuset i Karlskrona, där han skulle få fortsatt vård. Han bedömdes kunna åka med taxi. Transporten skulle avslutas med att mannen skulle få hjälp med att komma till rätt avdelning.

Väl på plats i Karlskrona behövde mannen gå på toaletten. Han uppgav att han själv hittade till avdelningen där han skulle få vård. Därför blev det ingen avlämning, så som planerat. Efter en kortare tid påträffades mannen i en sjukhuskorridor. Han visste då inte hur han skulle hitta rätt och hade blivit mycket medtagen och allmäntillståndet var dåligt. Han hämtades och fördes till rätt avdelning, där han fick hjälp.

Landstinget bedömer händelsen som allvarlig, med risk för skada. En utredning har genomförts med genomgång av de rutiner som finns. Denna utredning skickas nu som anmälan enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2015-08-13 15:00:06 av Jens Lindell

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Jens Lindell Jens Lindell Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 18