Lex Maria om missat lårbensbrott

2015-04-10

En man i 80-årsåldern som i februari i år fallit ihop i sitt hem fördes till akuten i Karlskrona. Han hade sedan tidigare flera sjukdomar och svårigheter att stödja på sitt ena ben, och var därför redan inplanerad för operation av benet två dagar senare. Han blev nu inlagd tidigare än planerat, men det brott på lårbenshalsen han visade sig ha fått vid fallet i hemmet upptäcktes inte.

Den planerade operationen genomfördes, men när mannen fortsatte att klaga över smärta gjordes en ny undersökning. Då upptäcktes ett brott på lårbenshalsen på samma sida som han redan tidigare hade haft ont. Eftersom hans allmäntillstånd var allvarligt avvaktade man en tid med att operera den skadade höften tills han bedömdes klara en operation.

Höftoperationen genomfördes senare men ytterligare allvarliga komplikationer tillstötte och mannens tillstånd försämrades. De insatser som gjordes för att vända förloppet hjälpte inte utan mannen avled. Landstinget Blekinge har utrett händelsen och beslutat anmäla det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2015-04-21 13:40:10 av Sverker Berggren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90