Lex Maria-anmälan om patient som togs till fel sjukhus

2015-09-17

Landstinget Blekinge gör en lex Maria-anmälan med anledning av att en patient inte fördes till rätt sjukhus utifrån de skador hon fått.

Under en ridtur vid midsommartid föll en kvinna i 50-årsåldern av sin häst och slog i rygg och huvud. Hon var kortvarigt avsvimmad, men när ambulansen kom var hon vaken och kräktes och mådde illa. Hon fördes till dagakuten vid Blekingesjukhuset i Karlshamn och där genomfördes en röntgenundersökning som visade en hjärnblödning och en skelettskada på skallbenet. Kvinnan transporterades senare samma dag vidare till Lund.

Kvinnan har återhämtat sig efter händelsen. Bedömningen är att den akuta handläggningen inte följt de anvisningar som finns. Patienter med skallskador efter kraftigare våld ska i Blekinge transporteras till akutsjukhus i Karlskrona eller Kristianstad. Händelsen har utretts och Landstinget Blekinge har beslutat göra en anmälan enlig lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

Anmäls för att lära av misstagen

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada. Anmälan sker till Inspektionen för vård och omsorg och syftet är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2015-09-17 13:26:32 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90