Kallinge vårdcentral prisas för patientsäkerhet

2015-10-08

I år blir det Kallinge vårdcentral som får utmärkelsen Årets patientsäkerhetspris. De får priset för sitt arbete med samt vilja att identifiera och åtgärda brister för patientsäkerheten.

- Herregud! Det är jätteroligt att de uppmärksammar det lokala arbete som våra medarbetare gör varje dag, säger Anna Svensson primärvårdschef Kallinge vårdcentral.

Det var under den årliga patientsäkerhetsdagen den 8 oktober som Kallinge vårdcentral utsågs till vinnare av Årets patientsäkerhetspris. Priset som inrättades 2012 har som mål att uppmuntra och stödja arbetsplatser i Landstinget Blekinge som systematiskt arbetar med ett förbättringsarbete för att säkerställa en patientsäker vård. Priset är på 20 000 kronor samt 200 kronor för varje tillsvidareanställd medarbetare.

- Det är särskilt roligt att de lyfter fram själva arbetssättet. Att läkare, distriktssköterskor och rehab-personal arbetar tillsammans med att utveckla den kunskapsbaserade vården, och hur vi klarat av att dela med oss av våra erfarenheter. Vi har länge arbetat både strukturerat och kunskapsinriktat, säger Anna Svensson.

Hon fortsätter:

- Genom att samarbeta med andra och dela med oss av arbetet så jobbar vi nu med flera andra vårdcentraler som har personal delaktig i denna arbetsgrupp. I arbetsgruppen är det framförallt triageringsstödet, och gemensamma akutjournaler vi samverkat kring.

Motivering:
Vårdenheten utmärker sig genom ett målmedvetet och aktivt förbättrings- och utvecklingsarbete i syfte att uppnå ett bättre och säkrare omhändertagande av mottagningens patienter. Det finns en beredvillighet att ta sig an, åtgärda och förbättra förhållanden som identifieras som brister och patientsäkerhetsproblem. Detta har bland annat resulterat i ett triagerings- och beslutsstöd för akut sökande patienter i primärvård och ett nationellt uppmärksammat triageringsstöd för personer med kroniska sjukdomar. Allt för ett bättre och säkrare omhändertagande av patienterna i primärvården och speciellt de på Kallinge vårdcentral.

Senast uppdaterad 2015-10-08 14:58:40 av Oscar Larsson

Kontakt för journalister

Stefan Persson Stefan Persson Chefläkare Primärvården 0455-73 54 16 och 0734-47 10 20
Anna Svensson Primärvårdschef Kallinge vårdcentral, Samaritens vårdcentral 0734-47 14 94