Några minuter för din hälsa

2015-04-15

Lägg några minuter på din hälsa och besök cellprovsbussen när den turnerar i Blekinge under veckan 20 – 25 april. Där kan du gratis och utan att boka tid göra det där gynekologiska cellprovet som det är så lätt att skjuta upp. Det gäller dig som aldrig har tagit ett cellprov förut, eller dig som missat att komma när du blivit kallad.

- Passa på att ge dig själv den här chansen, och ta med någon du bryr dig om som du vet inte heller har tagit provet och få det gjort, uppmanar barnmorskan Eleonor Sällberg.

Det gynekologiska cellprovet räddar liv, eftersom man med hjälp av provet upptäcker cellförändringar i ett så tidigt stadium att de ännu inte utvecklats till cancer och sjukdomen går att hejda. Varje år drabbas 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och 150 av dem dör i sjukdomen, de flesta av dessa har inte tagit cellprover.

En femtedel missar undersökningen

I Blekinge kallas alla kvinnor mellan 23 och 60 år till provtagning och de flesta kommer också till undersökningarna. Tillsammans med de prover som görs i andra sammanhang när kvinnor besöker kvinnohälsovården är det drygt 80 procent av Blekinges kvinnor som tar cellprov. Men nästan 20 procent kommer inte till undersökningarna av olika skäl, kanske är det svårigheter att hitta en tid som passar eller obehag inför undersökningen.

- Men dessa kvinnor behöver också göra provet. När cellprovsbussen användes i Skåne fann man dubbelt så många kvinnor med cellförändringar i den gruppen, mot vad man finner hos kvinnor som kommer till ordinarie provtagningar. Provtagningen är både smärtfri och ofarlig och kan rädda liv, säger mödrahälsovårdsöverläkaren Bodil Ehn.

Cellprovsbussen har bekostats av Regionalt cancercentrum syd och det här är första gången den är på turné i Blekinge. Bussen har ett litet väntrum och ett rum för gynekologisk undersökning, utrustat på precis samma sätt som ett vanligt gynekologiskt undersökningsrum. Tre barnmorskor från Landstinget Blekinge kommer att arbeta i bussen under veckan. Du ska vara mellan 23 och 60 år och ha med dig legitimation. Du ska dock inte komma till provtagning när du har mens.

De kvinnor som tar provet i bussen kommer att få en liten gåva (så länge lagret räcker)!

Här hittar du cellprovsbussen under veckan:

Måndag 20/4 kl. 17-20 Ica Supermarket i Sölvesborg
Tisdag 21/4 kl. 17-20 Maxi Ica Stormarknad i Olofström
Onsdag 22/4 kl. 17-20 Stortorget i Karlshamn
Torsdag 23/4 kl. 17-20 Ica Stormarknad i Ronneby
Fredag 24/4 kl. 14-17 Amiralen i Lyckeby
Lördag 25/4 kl. 10-16 Stortorget i Karlskrona

Senast uppdaterad 2015-04-21 13:40:13 av Sverker Berggren

Kontakt för journalister

Bodil Ehn Mödrahälsovårdsöverläkare Kvinnokliniken, Blekingesjukhuset 0734-47 11 63
Eleonor Sällberg Samordningsbarnmorska Kvinnokliniken, Blekingesjukhuset 0455-73 76 94