Årets arbetsplats 2014 är Klinisk kemi i Karlskrona

2015-02-09

- Jag blev så glad och varm när jag fick veta att vi fått priset att jag var tvungen att sätta mig ner och det har varit svårt att inte berätta det för någon före prisutdelningen, säger avdelningschefen Catarina Söderholm som fortfarande bubblar av glädje.

Medarbetarna på Klinisk kemi har fyra års slit med ett omfattande förbättringsarbete bakom sig, vilket kulminerade i mars förra året när myndigheten Swedac beslöt om ackreditering av laboratoriet. Varje process, varje steg i allt som görs i verksamheten har gåtts igenom, dokumenterats och kvalitetssäkrats.

- Personalen har slitit hårt för det här. Det har varit ett jättejobb, men det har det varit värt och nu rullar det på, säger Catarina Söderholm.

Avdelningen har också lagt ner mycket arbete på arbetsmiljön och rekryteringen av nya medarbetare. Verksamhetschefen Christer Svenssons recept för framgång är att ha tålamod och att göra små förändringar och förbättringar hela tiden, och så ännu mer tålamod.

- Det här är verkligen personalens prestation. Besluten ska fattas ute i verksamheten, min uppgift som chef är att skapa förutsättningar för det. Alla behöver känna att de har ansvar och är viktiga för arbetsplatsen, säger Christer Svensson.

- Vi vet om att vi är viktiga, här finns en stor yrkesstolthet, konstaterar Catarina Söderholm.

2500 prover per dygn

Klinisk kemi i Karlskrona har 55 anställda varav de flesta är biomedicinska analytiker men här finns också andra yrkeskategorier. Medarbetarna håller igång en dygnet runt-verksamhet för att ta hand om de 2000 – 2500 rör med olika sorters prover som kommer hit varje dygn. De kommer i väskor från vårdcentralerna runt om i länet eller dimper ner i rörposten från sjukhuset. Och ibland går larmet när det är bråttom med ett provsvar.

- Ibland bränner det till, men då har vi kraften att klara det om det är bra annars. Vi har rätt roligt, skojar mycket och tar hand om varandra. Känner man sig nöjd när man går hem efter dagen vill man ju komma tillbaka, eller hur, säger Catarina Söderholm.

Priset, som heter Årets arbetsplats – chef och medarbetar mot samma mål, delas ut en gång om året. Landstingets medarbetare kan lämna förslag på arbetsplatser de tycker är värda utmärkelsen och det är sedan landstingets ledningsgrupp som utser pristagaren. Priset består, förutom äran, av 20 000 kronor plus 200 kronor per tillsvidareanställd medarbetare att användas till personalbefrämjande insatser på arbetsplatsen.

Motivering till priset

Klinisk kemi i Karlskrona
En arbetsplats med starkt självförtroende, förmåga att prestera resultat för sin verksamhet och att se sin del i helheten. Genom långsiktighet, målmedvetenhet, systematiskt förbättringsarbete och en öppen dialog har avdelningen blivit en arbetsplats som både attraherar nya medarbetare, erbjuder utmanande arbetsuppgifter och där alla tar ansvar för arbetsmiljön. Klinisk kemi har helt klart en given plats på kartan!

Senast uppdaterad 2015-04-21 13:40:12 av Sverker Berggren

Kontakt för journalister

Catarina Söderholm Avdelningschef Klinisk kemi i Karlskrona 0455-73 41 23
Christer Svensson Verksamhetschef Laboratoriemedicin 0455-73 41 23
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90