Ny tryckkammare invigd på sjukhuset

2015-01-14

På onsdagen invigdes Blekingesjukhusets nya enpersonstryckkammare på anestesikliniken. Den kommer att ge fler patienter tillgång till en behandling som är effektiv mot bland annat diabetessår, strålskador och svåra mjukdelsinfektioner.

- Vi vet att det finns fler patienter som kan ha nytta av den här behandlingen än vad som får den idag. Vi öppnar samtidigt en mottagning för tryckkammaren och hoppas bli mer synliga så att dessa patienter kommer till oss, säger Ylva Karlsson som är anestesiläkare och ansvarig för tryckkammaren.

Det kallas hyperbar syrgasbehandling (HBO) när en patient andas syrgas under ett förhöjt omgivningstryck, som liknar vad man utsätts för vid dykning. Då löses en mängd syrgas i blodet som förs ut till skadade eller infekterade delar av kroppen. Där hjälper syrgasen bland annat de vita blodkropparna att bekämpa infektionen och stimulerar nybildning av blodkärl vilket snabbar på läkningen.

Samarbetet med Marinen fortsätter

Blekingesjukhuset samarbetar idag med Marinen som har en stor tryckkammare på marinbasen. Marinens operatörer sköter tryckkammaren och sjukhuset bidrar med läkare och sjuksköterska. Det innebär att Karlskrona är en av tre orter i landet som kan ge tryckkammarbehandling som intensivvård dygnet runt, de övriga är Stockholm och Göteborg. Det samarbetet kommer att fortsätta och användas för akuta behandlingar, Marinens tryckkammare är stor nog för att utöver patienten också rymma personal och utrustning.

Den lilla tryckkammaren på sjukhuset har bara plats för en person. Det är en akrylplastcylinder, ett genomskinligt rör som patienten ligger i. Enmanstryckkammaren opereras av en specialutbildad sjuksköterska och kommer att användas för planerad vård. En behandling tar drygt en och en halv timme, under tiden kan patienten titta på tv eller lyssna på musik.

- Det faktum att vi har den här på sjukhuset innebär att vi kan utnyttja sjuksköterskor och läkare bättre eftersom vi inte behöver åka till marinbasen. Den här behandlingen kommer också att kännas mer tillgänglig nu så att fler får möjlighet att nyttja den, säger Birgitta Friberg som är verksamhetschef på anestesikliniken.

Senast uppdaterad 2015-01-14 09:30:23 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Ylva Karlsson Specialistläkare Anestesikliniken 0455-73 52 51
Gunilla Lindgren Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 91