Operationsduk blev kvar i buken på patient

2014-05-13

Landstinget Blekinge har anmält en händelse där en operationsduk blev kvar i buken på en patient efter en operation.

Händelsen inträffade i mars i år vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. En kvinna i 70-årsldern hade opererats och vid en kontrollräkning efter operationen upptäckte operationssköterskan att en operationsduk saknades. Av misstag hade två mindre hopkletade kompresser som fanns på operationsbordet uppfattats som en av operationsdukarna.

När felet upptäcktes gjordes en kontrollröntgen som kunde bekräfta att det fanns en operationsduk kvar i bukhålan på kvinnan. En ny operation gjordes då och duken kunde tas bort. Den fortsatta läkningen skedde sedan utan komplikationer.

Händelsen anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg. Bedömningen är att patienten utsattes för risk för allvarlig vårdskada.

Anmälan enligt lex Maria är en del av patientsäkerhetslagen och innebär att vårdgivare ska anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg. Syftet med anmälan enligt lex Maria är att garantera säker vård och god vårdkvalitet. Genom att lära av misstagen och låta andra ta del av dem förbättras vården.

Senast uppdaterad 2014-05-19 15:56:49 av Jens Qwarngård

Kontakt för journalister

Peter Janson Peter Janson Chefläkare Blekingesjukhuset 0455-73 51 88 och 0734-47 10 40
Jens Lindell Jens Lindell Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 18