Fredrik Cederblad på hjälpmedelscenter i Blekinge
Fredrik Cederblad på hjälpmedelscenter i Blekinge

Ny tjänst för att hitta och jämföra hjälpmedel

2014-06-04

Nu lanserar 1177 Vårdguiden ett webbaserat stöd för alla som använder, eller tror sig behöva använda, hjälpmedel. Även anhöriga som vill ha mer information kan dra nytta av tjänsten som finns i Tema Hjälpmedel på 1177.se.

— Vi har samlat all information om hjälpmedel på samma ställe, vilket kommer ge en bättre överblick för hjälpmedelsanvändare. Det blir lättare att se vad som finns, vad det kostar, vilka rättigheter man har och hur man går till väga för att få ett hjälpmedel, säger Bengt Dahlberg, verksamhetschef för hjälpmedelscenter i Blekinge.

Sökfunktion visar hjälpmedlen 

Utöver information om hjälpmedelsprocessen finns även beskrivningar av olika hjälpmedel som är möjliga att få förskrivna. Allt från rullstolar till andningsmuskeltränare och griptänger finns i databasen, med information om bland annat storlek, vikt och utseende.

Syftet med den nya tjänsten är att ge hjälpmedelsanvändare och andra möjlighet att själva söka information om hjälpmedel och hur det går till att få ett hjälpmedel i Blekinge. Det är dock fortfarande hjälpmedelsförskrivaren som gör en bedömning av vilket hjälpmedel som patienter är berättigade till.

Samarbete med hjälpmedelsanvändare 

Utvecklingen av temaområdet har skett i samarbete med hjälpmedelsanvändare och de behov som användarna själva har beskrivit har legat till grund för innehållet. Precis som på övriga delar av 1177 Vårdguidens webbplats så är innehållet dessutom utformat så att alla ska kunna ta till sig informationen, oberoende av exempelvis funktionshinder eller teknisk utrustning.

Satsningen är finansierad av Socialdepartementet.

Senast uppdaterad 2014-06-17 10:14:00 av Jens Qwarngård