Du behöver en frisk mun - ta hand om hela dig!

2014-09-12

Ta hand om dina tänder för de påverkar hela kroppen, hur du mår i munnen har betydelse för din hälsa. På Munhälsans dag den 13 september har du chansen att ställa frågor om dina tänder till folktandvårdens personal som finns på torg och i gallerior i Blekinge.

Det finns ett samband mellan munhälsa och flera olika sjukdomstillstånd. Till exempel kan dåliga tänder bidra till hjärtsjukdomar. Men omvänt kan också olika sjukdomstillstånd, som exempelvis diabetes, leda till sämre tandhälsa.

- Det är alltså viktigt att ta hand om sina tänder eftersom de påverkar hela kroppen och den allmänna hälsan. Men det är inte alla som vet att livsstilen har stor betydelse för munhälsan, rökning förstör munnens benvävnad och fetma kan leda till tandlossning, säger tandvårdschefen Håkan Bergevi på Folktandvården Blekinge.

Frisktandvård
Under Munhälsans dag kan du inte bara ställa frågor om dina tänder och din munhälsa. Du har också möjlighet att få veta mer om frisktandvård, vilket är ett avtal om regelbunden tandvård till ett fast pris. Kostnaden bestäms efter en bedömning av dina tänder och hur mycket tandvård du behöver.

- Med frisktandvårdsavtal får du regelbundna undersökningar, förebyggande åtgärder, behandling och akuta insatser samtidigt som du har full koll på kostnaderna och slipper obehagliga överraskningar, berättar Håkan Bergevi. Dessutom har du en prisgaranti under de tre åren som avtalet löper, tillägger han.

Platser
Munhälsans dag hålls lördagen den 13 september. Klockan 10 – 14 finns folktandvårdens personal beredd att svara på frågor på dessa platser:

Karlskrona - Wachtmeister Galleria
Ronneby - Torget
Karlshamn - Citygallerian
Olofström - Nya Torget
Sölvesborg - i hörnet utanför Apoteket, Ica och Systembolaget

Senast uppdaterad 2014-09-12 09:07:28 av Gunilla Lindgren

Kontakt för journalister

Håkan Bergevi Håkan Bergevi Förvaltningschef Folktandvården 0455-73 64 00 och 0734-47 17 45
Gunilla Lindgren Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 40 91