Laboratoriemedicin kvalitetsstämplat

2014-03-21

Tre år och flera tusen sidor senare — personalen på Laboratoriemedicin på Blekingesjukhuset har fått den kvalitetsstämpel de kämpat för. Glädjen var stor bland de 150 anställda när myndigheten Swedac den 3 mars meddelade sitt beslut om ackreditering av verksamheten.

Det är ett omfattande arbete, som alltså startade redan för tre år sedan, som nu gett resultat. Personalen på Laboratoriemedicin har visat att verksamheten lever upp till de krav som ställs på medicinska laboratorier enligt svensk och internationell standard. Kraven handlar både om teknisk kompetens och kvalitetsledningssystem för hur ledning, personal och organisation ser ut. De omfattar också hantering av avvikelser och intern granskning.

-Allt vi gör är dokumentstyrt, säger verksamhetsutvecklaren Maria Nilsson och slår ut med armen mot två bokhyllor fyllda med pärmar. Det är nog svårt att förstå hur mycket jobb det har varit, jag förstod det inte själv när jag tackade ja till det här arbetet, fortsätter hon.

Swedac har också gjort en omfattande bedömning av verksamheten på plats. En delegation från myndigheten, en bedömningsledare och fem olika experter, tillbringade två dagar i september på plats på Blekingesjukhuset. Var Maria Nilsson nervös då?

-Skojar du!? Det är skönt att ha kommit i mål, men nu ska det upprätthållas också. Kvalitetsarbete pågår hela tiden och Swedac kommer tillbaka på regelbundna inspektioner.

Kvalitetsstämpel

Laboratoriemedicin består av klinisk kemi och blodcentralen som finns både i Karlshamn och Karlskrona, samt klinisk patologi och cytologi. Den ackreditering som Swedac nu tilldelat laboratoriemedicin gäller alla tre verksamheterna. Analyserna kan till exempel handla om blodvärden, tumörmarkörer för prostatacancer, cellprover för livmoderhalscancer och analyser i samband med blodgivning.

-Det här gör oss mera konkurrenskraftiga och ackreditering är ett krav vid många forskningsstudier som vi nu kan delta i. Det är också en förutsättning för samarbete med andra laboratorier, säger Maria Nilsson. Dessutom är det en kvalitetsstämpel. Vi var bra innan också, men nu kan vi visa att vi är det för vi mäter hela tiden, tillägger hon.

Klinisk kemi i Landstinget Blekinge är det sista labbet i landet av det slaget att bli ackrediterat. Denna milstolpe uppmärksammar myndigheten Swedac med att vilja göra ett reportage på plats i Blekinge till sin interntidning.

-Men nu är vi på banan och ligger inte längre efter, nu är vi ifatt, säger Maria Nilsson nöjt.

Senast uppdaterad 2014-05-19 15:17:50 av Jens Qwarngård