Gör låtremixer till årets Klamydiamåndag

2014-09-26

På måndagen den 29 september drar Klamydiamåndagen igång – en nationell kampanj för att öka medvetenheten om en av våra vanligaste könssjukdomar, och påminna om vikten av att testa sig. I Blekinge märks satsningen bland annat på vissa skolor, där personal från ungdomsmottagningarna är ute och informerar eleverna och erbjuder testning.

Under sommaren har många oskyddat sex, vilket gör att antalet fall av klamydia ökar framförallt bland unga. Klamydiamåndagen är en kampanj som riktar sig till unga för att öka medvetenheten om könssjukdomen och påminna om vikten av att testa sig.

Kända artister medverkar

I årets satsning medverkar artister som gjort om en av sina låtar med ett lite annorlunda budskap.
– Kampanjen vill belysa vikten av att känna sin ”klamydiastatus” för att kunna få behandling, minska risken för att smitta andra och för följdsjukdomar. Tanken är att artisternas remixade låtar lyfter frågan och får fler unga att testa sig, säger Agnes Lindeberg på ungdomsmottagningarna i Blekinge.

Inom musikkulturen är det nämligen många låtar som beskriver relationer och sex, men det är sällan som säkrare sex eller vikten av att testa sig finns med i låttexter. Därför har fyra artister remixat sina låtar så att de på ett eller annat sätt belyser könssjukdomen klamydia och uppmanar alla som haft oskyddat sex att testa sig.

Medverkande artister är Scotts, Ida Redig, Zacke och Linda Pira. Under kampanjtiden den 29 september-30 november kommer de att nå ut till sina fans i sociala medier och prata om testning.
– Urvalet av artister är anpassat för målgruppen unga män 20-24 år, som vi ser som en viktig målgrupp som är svår att nå, fortsätter Agnes Lindeberg.

Hemtest kan beställas

Agnes Lindeberg berättar också att den som inte vill eller kan ta sig till en ungdomsmottagning istället kan skicka efter ett hemtest på klamydatest.nu. Hemtest kan man också beställa via klamydiamandagen.se, där man även hittar information om klamydia, säkrare sex och vikten av att regelbundet testa sig för klamydia om man har oskyddat sex med nya eller tillfälliga partners. Där finns också möjligheten att lyssna på artisternas låtar.

Senast uppdaterad 2014-09-26 13:38:07 av Ulrica Kalmerlind

Kontakt för journalister

Agnes Lindeberg Agnes Lindeberg Avdelningschef Ungdomsmottagningarna 0455-73 57 78 och 0734-47 14 30
Ulrica Kalmerlind Kommunikatör Kommunikationsenheten 0455-73 63 61, 0734-47 10 06