60 år gammal men fortfarande bara barn

2014-09-12

I år fyller barn- och ungdomskliniken på Blekingesjukhuset 60 år. Under åren som kliniken funnits har mycket utvecklats, framför allt när det gäller synen på barn i vården, men också inom det medicinska området. Nu firar kliniken och dess medarbetare den unga 60-åringen.

Det görs dels med en utställning i Blekingesjukhusets båda centralhallar i Karlskrona och Karlshamn under september och oktober, dels med en personalfest för nuvarande och gamla medarbetare.

Ett område där utvecklingen har gått snabbt framåt är för tidigt födda barn. Det märks bland annat genom att jämföra en kuvös från 50-talet med kuvöser av i dag. Den dåtida kuvösen är en plåtlåda med diverse finesser, bland annat utrymme för att lägga in varmvattenflaskor som skulle hålla spädbarnet varmt. Den finns i korridoren på neonatalavdelningen, där för tidigt födda barn vårdas. Senaste årsmodellens kuvös är eldriven, ergonomiskt höj- och sänkbar och med många av elektroniska finesser.

– Utvecklingen har varit helt enorm, inte minst när det gäller för tidigt födda barn. I dag kan vi rädda barn födda i vecka 25 och hjälpa de allra flesta för tidigt födda till ett liv utan men. Det var otänkbart bara för ett par decennier sedan, säger Göran Åström, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken.

Barn med cancer, diabetes och astma får också mycket bättre vård i dag, medan tuberkolos, en vanlig och farlig sjukdom i barnklinikens barndom, helt är ett minne blott. Men framförallt är det synen på barn som förändrats. Det var när man i början på 50-talet insåg att barn inte är små vuxna utan har behov som hör barndomen till som barnkliniker började inrättas i Sverige.

– Men skillnaden på 50-talets och dagens syn på barn är stor. De senaste decennierna har barnens behov och rättigheter kommit mer och mer i fokus, säger Göran Åström.

Barnklinikens verksamhet bygger förutom det medicinska kunnandet i dag på mycket mer utvecklingspsykologisk kunskap. En femåring, en tioåring och en femtonåring har olika behov och måste bemötas på olika sätt.

Utställningen finns på plats i Karlskrona från och med fredag 12 september och två veckor framåt och i Karlshamn från 29 september och två veckor framåt. 

Senast uppdaterad 2014-09-12 09:19:51 av Jenny Gustavsson

Kontakt för journalister

Göran Åström Göran Åström Verksamhetschef Medicinkliniken 0455-73 42 30 och 0734-47 17 25
Presstelefon Presskommunikatör i tjänst vardagar mellan 8.00 och 16.30 Kommunikationsenheten 0455-73 40 90