Sjukhusvården i Blekinge speglas i ny säsong av tv-dokumentär

2013-02-11

Måndagen den 25 februari är det dags för en ny säsong av dokumentärserien 112 på liv och död. Då ska det material som spelades in vid Blekingesjukhuset höstas visas för tv-tittarna.

- Tv-serien ger oss en möjlighet att visa upp vår hälso- och sjukvård för Blekingeborna. Vi är nöjda med produktionen och resultatet och ser fram emot premiären, säger landstingsdirektören Peter Lilja. 

Det var i oktober i fjol som det blev klart att Landstinget Blekinge och Blekingesjukhuset skulle medverka i säsong 7 av tv-serien, där tidigare bland annat Höglandssjukhuset i Eksjö, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Östra sjukhuset, Drottning Silvias och barnsjukhus medverkat. 112 på liv och död skildrar arbetsvardagen för yrkeskvinnor och yrkesmän inom områdena polis, räddningstjänst och sjukvård. 

En av de personer som tv-publiken nu kommer att få bekanta sig med är ambulanssjuksköterskan Jan-Erik Yllenius från Karlskrona. Att ha ett tv-team med sig varje steg han tog på jobbet var ovant till en början men inte särskilt länge. 

Vande sig snabbt vid att filmas

- Det blev snabbt som att ha en sjuksköterskeelev som går bredvid och det är jag van vid. Att bli intervjuad var lite mer speciellt, men även det vande jag mig vid, konstaterar Jan-Erik Yllenius. 

Att han blev en av huvudpersonerna i tv-serien var ett spontant beslut i samband med mötet med produktionsledningen för tv-bolaget Titan, som producerar serien. 

- Stämningen på avdelningen var lite avvaktande. Då sade jag "klart vi ska vara med" och anmälde därmed automatiskt mitt intresse, minns han. 

Att spela in 112 på liv och död är långtifrån stora ljusriggar, regissör i basker och "tystnad tagning", så som man kanske föreställer sig en filminspelning. Ett produktionsteam består av en inslagsproducent, en fotograf och en produktionsassistent. Det finns en enda stor filmkamera, som kompletteras av tre små digitalkameror, så kallade go-pro-kameror. 

Minikamera på magen

- En minikamera bar jag på magen, en annan var monterad inne i ambulansen och en tredje på ambulansens front, förklarar Jan-Erik Yllenius.

Ett annat ansikte som tv-publiken får möta i den nya säsongen är Carl-Magnus Pripp, verksamhetschef för thoraxcentrum. Att Blekingesjukhuset förutom universitetssjukhusen är ensamt sjukhus att ha en komplett thoraxklinik var en av de saker som fick produktionsbolaget att intressera sig för att filma i Blekinge. 

Allt är inte action

- Det här har varit mycket spännande och intressant att delta och värdefullt att visa allmänheten vad vi gör, inte minst allt som händer även när det inte är akuta situationer med full action, säger Carl-Magnus Pripp. 

Förutom ambulansverksamheten och thoraxcentrum kommer även arbetet vid akutmottagningen och förlossningsavdelningen att porträtteras.

Senast uppdaterad 2014-04-28 15:33:48