Nya lokaler möjliggör bättre ungdomsmottagning

2013-10-24

Större och bättre anpassade lokaler gör att ungdomsmottagningen i Karlshamn kan ge bättre stöd till unga. Särskilt arbetar mottagningen för att få fler besök av killar.

- Killar och tjejer bär på samma frågor och samma oro. Men för kvinnor finns en större tradition att prata om och söka hjälp för sina problem. Vi måste nå fler killar för att vården ska kunna kallas jämlik, menar Agnes Lindeberg, chef för länets ungdomsmottagningar.

I dag görs bara cirka 15 procent av besöken vid länets ungdomsmottagningar av killar. Det är alltså en rejäl förändring som behövs. Agnes Lindeberg tror dock inte att det är ett realistiskt mål med 50 procent killar.

- En stor del av ungdomsmottagningarnas verksamhet handlar om preventivmedel och så länge preventivmedel fortfarande i hög grad är en kvinnofråga kommer vi att få fler besök av tjejer. Men det finns många andra frågor om kropp och själ, så om andelen killar ökar till 30 procent har vi lyckats bra.

Lätt att komma till mottagningen

Vägen dit går bland annat via en nyanställd manlig sjuksköterska som har specialutbildning för att möta pojkar och unga män.  En vikig princip är att det ska vara lätt att komma till mottagningen för både killar och tjejer, det vill säga lätt att ringa och hitta dit, men också kännas att man alltid är välkommen.

- Här har vårt nya väntrum i Karlshamn betytt mycket. I våra gamla lokaler på Drottninggatan var väntrummet litet och trångt. Nu har vi gjort det rymligt, ljust och välkomnande, säger Agnes Lindeberg.

Specialanpassade rum

De nya lokalerna, som ligger i samma hus som Brunnsgårdens vårdcentral på Erik Dahlbergsvägen, gör det också lättare att bedriva proffsig verksamhet. Kuratorerna har egna rum. Lokalrena är också bättre anpassade för medicinska undersökningar. Dessutom kan den nya ungdomsmottagningen ta emot grupper och skolklasser för studiebesök, berättar Agnes Lindeberg.

- Det betyder mycket för vår utåtriktade verksamhet. Och det är något vi verkligen vill, att nå alla unga så att de vet att vi finns och vad vi kan hjälpa till med.

Fakta om ungdomsmottagningen i Karlshamn

  • Om du är under 26 år och har funderingar över kropp och själ är du välkommen att vända dig till ungdomsmottagningen.
  • Mottagningar finns i alla städer i Blekinge. Mottagningen i Karlshamn finns på Erik Dahlbergsvägen 30 c, och nås via samma ingång som Brunnsgårdens vårdcentral.
  • Ungdomsmottagningen har besökstider alla vardagar. Man bokar besök via telefon. Kontaktuppgifter finns på webbplatsen umo.se.
  • På ungdomsmottagningen i Karlshamn finns barnmorska, sjuksköterska, kurator och läkare. Alla som arbetar här har tystnadsplikt.
  • Alla frågor är välkomna. Vanliga frågor handlar om relationer, sex, oro och ledsenhet, alkohol och droger och preventivmedel.
  • Det kostar inget att få preventivmedel för dig som är under 20 år och bor i Blekinge. Det gäller även akut preventivmedel (dagen efter-piller). Du kan även hämta kondomer gratis.

Senast uppdaterad 2014-05-27 15:21:49 av Jens Qwarngård