Nu skapas Sveriges största vårdtjänst

2013-11-05

1177 går ihop med Vårdguiden och blir Sveriges största tjänst med information inom hälso- och sjukvård. I och med sammanslagningen får den nya 1177 Vårdguiden en mängd nytt material på webben. Bland nyheterna finns temasidor för seniorer och om sex och relationer.

Seniorerna kan numera hitta sidor om bland annat hur och varför vi åldras, hur man håller sig i form, hur man bär sig åt för att bo kvar hemma eller hur det är att förlora sin livspartner på äldre da´r. Det andra nya temat är sex och relationer som berör allt från könsorgan och könssjukdomar till lust, sexuell läggning och sex i skeden när livet förändras. Under hösten har dessutom tillkommit sidor om psykisk hälsa med fakta om diagnoser och behandlingar, vad man kan göra själv och hur man hittar stöd och hjälp. Här finns också råd till närstående och möjligheter att ta del av andras berättelser. Sammantaget finns nu tusentals artiklar, som alla är faktagranskade av experter, om sjukdomar, vård och hälsa på 1177.se.

Ställ frågor och testa dig

Du kan också testa dig själv och dina levnadsvanor när det gäller mat, stress, rörelse, sömn, diabetesrisk och om du äter tillräckligt med frukt och grönsaker. Eller hitta kontaktuppgifter till vården i Landstinget Blekinge och alla andra offentliga vårdinrättningar i Sverige. Du kan även anonymt ställa frågor till sjukvårdspersonal via en e-postfunktion.

Kvalitetssäkrad information

-Det finns en uppsjö av information för den som surfar på internet och vill veta mer om sjukdomar, hälsa och livsstil. För många människor är det svårt att veta vilken information man kan lita på. Därför är det viktigt att hälso- och sjukvården kan möta människors behov och erbjuda en webbplats med tjänster och information som håller hög medicinsk kvalitet som samtidigt är tillgänglig för människor med olika förutsättningar, säger Landstinget Blekinges kommunikationsdirektör Madeleine Flood.

1177 Vårdguiden ägs och drivs gemensamt av landets alla landsting och regioner. Tjänsten gör vården tillgänglig dygnet runt, omkring 200 000 invånare kontaktar 1177 dagligen via telefon eller webb. I Blekinge har användningen ökat för varje år. Sjukvårdsrådgivningen 1177 i Blekinge tar emot runt 7 000 samtal i månaden. Blekingesidorna på webben 1177.se hade under september i år över 94 000 sidvisningar vilket är rekord för länet.

Telefonnumret 1177 gäller i hela landet för råd om sjukdomar och vägledning om var och när du kan söka rätt vård.

På webbplatsen 1177.se hittar du kvalitetssäkrad information om sjukdomar, undersökningar, behandlingar och läkemedel. Du kan ställa anonyma frågor och få ett personligt svar. Du kan också hitta adress och telefonnummer till olika vårdmottagningar.

Senast uppdaterad 2014-05-27 15:22:45 av Jens Qwarngård